Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykologer om at menn straffes strengere: Kan skyldes at kvinner er bedre til å vise følelser

Lettere å tro på en tiltalt som gråter.

RETTSPYSKOLOG OG FORSKER: Pål Grøndahl mener det kan være flere forklaringer på funnene i Dagbladets undersøkelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RETTSPYSKOLOG OG FORSKER: Pål Grøndahl mener det kan være flere forklaringer på funnene i Dagbladets undersøkelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menn får strengere straff enn kvinner. Det er hovedkonklusjonen i en undersøkelse av 1118 promilledommer, som er utført av Magasinet i Dagbladet.

Rettspsykolog Pål Grøndahl har fulgt et stort antall rettssaker som sakkyndig for retten. Han tror det kan være flere mulige forklaringer til forskjellene.

- Menn som gruppe står oftere bak alvorlig vold, drap og seksuallovbrudd. Derfor kan det ligge en mer eller mindre mindre ubevisst føring at kvinner egentlig ikke mente å bryte loven og at de har flere forklaringer på hvorfor det gikk galt. Med andre ord kan det være at kvinner ikke blir tillagt så mye kriminell motivasjon som menn, hvilket kan være både riktig og feil, sier Grøndahl.

Han sier det kan gi seg utslag som diskriminering.

- Et historisk eksempel er fra diskusjonen om straffeloven i 1902, hvor man diskuterte straff overfor homofile menn. Da ble det snakk om at loven også burde omhandle kvinner, men det ble ansett som utenkelig for kvinner å ha seg med andre kvinner.

Følelsene

Grøndahl tror et siste element kan spille inn: At kvinner har lettere for å vise følelser.

- Det er dokumentert at tårer kan føre til noe lavere straffereaksjon.

En av de som har framskaffet denne dokumentasjon er Ellen Wessel, førsteamanuensis ved Politihøgskolen. Hun er ekspert på vitnepsykologi, og har blant annet forsket på hvilke effekter det har når både mistenkte og fornærmede gråter når de forklarer seg i straffesaker.

- Vi tror mer på en mistenkt som gråter, sier Wessel til Dagbladet.

PSYKOLOG OG FORSKER: Ellen Wessel.
PSYKOLOG OG FORSKER: Ellen Wessel. Vis mer

Hun har gjennomført studier hvor hjerneaktiviteten til personer som ser ulike vitnemål måles. Reaksjonene i hjernen er annerledes når noen gråter.

- Hjernestudiene viser en svært rask respons på triste følelser eller gråt, som indikerer en automatisk sympatireaksjon når vi ser noen gråte og som videre påvirker våre vurderinger av en person, sier Wessel.

- Det handler trolig om noe grunnleggende biologisk. Når en mistenkt gråter, blir det nok lettere å tro at hun faktisk angrer og hun ikke vil gjøre det på nytt. Kanskje tenker dommere motsatt at gjentakelsesfaren er sterkere hos menn, og at de derfor må dømmes strengere, sier Wessel, som er førsteamanuensis ved Politihøgskolen.

Hun understreker at også menn som viser følelser kan få sympati, og lavere straff.

- Menn vurderes mer troverdig og får mindre straff når de viser triste følelser, vi blir forført til å tro at han da angrer og at det er mindre sannsynlighet for gjentakelse.

Mer skamfullt, mer sympati

Det er langt flere menn enn kvinner som tas for promillekjøring. Wessel tror det også kan spille inn på straffereaksjonene.

- Det at det er færre kvinner, gjør at det kan oppleves som mer skamfullt for de som blir tatt, og det kan bli enklere å få sympati med dem, sier Wessel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!