Psykologer om at menn straffes strengere: Kan skyldes at kvinner er bedre til å vise følelser

Lettere å tro på en tiltalt som gråter.

RETTSPYSKOLOG OG FORSKER: Pål Grøndahl mener det kan være flere forklaringer på funnene i Dagbladets undersøkelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RETTSPYSKOLOG OG FORSKER: Pål Grøndahl mener det kan være flere forklaringer på funnene i Dagbladets undersøkelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Menn får strengere straff enn kvinner. Det er hovedkonklusjonen i en undersøkelse av 1118 promilledommer, som er utført av Magasinet i Dagbladet.

Rettspsykolog Pål Grøndahl har fulgt et stort antall rettssaker som sakkyndig for retten. Han tror det kan være flere mulige forklaringer til forskjellene.

- Menn som gruppe står oftere bak alvorlig vold, drap og seksuallovbrudd. Derfor kan det ligge en mer eller mindre mindre ubevisst føring at kvinner egentlig ikke mente å bryte loven og at de har flere forklaringer på hvorfor det gikk galt. Med andre ord kan det være at kvinner ikke blir tillagt så mye kriminell motivasjon som menn, hvilket kan være både riktig og feil, sier Grøndahl.

Han sier det kan gi seg utslag som diskriminering.

- Et historisk eksempel er fra diskusjonen om straffeloven i 1902, hvor man diskuterte straff overfor homofile menn. Da ble det snakk om at loven også burde omhandle kvinner, men det ble ansett som utenkelig for kvinner å ha seg med andre kvinner.

Følelsene

Grøndahl tror et siste element kan spille inn: At kvinner har lettere for å vise følelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer