Norsk barnevern og menneskerettighetene

Psykologer slår barnevernsalarm

Etter tallrike slaktrapporter og flere dommer mot barnevernet i Strasbourg, tar nå menneskerettsutvalget i Psykologforeningen bladet fra munnen. Massiv svikt går på rettssikkerheten løs for barn og foreldre, advarer psykologene.

STORE PROBLEMER: Barnevernet har store rettssikkehetsutfordringer, advarer psykologer. Bildet er fra en betent barnevernssak Dagbladet fulgte i 2016. Foto: Nina Hansen
STORE PROBLEMER: Barnevernet har store rettssikkehetsutfordringer, advarer psykologer. Bildet er fra en betent barnevernssak Dagbladet fulgte i 2016. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er fullstendig fallitt når et barn får det dårligere etter at samfunnet har overtatt ansvaret, sier tidligere barneombud og psykolog Reidar Hjermann til Dagbladet.

Et enstemmig Storting vedtok 6. oktober 2020 at regjeringen må nedsette et ekspertutvalg «med mål om å bedre rettssikkerheten i alle ledd av barnevernet».

Granskingsgruppa, som har fått navnet barnevernsutvalget, er nå i gang med arbeidet, som skal resultere i en NOU - en norsk offentlig utredning - i februar 2023.

Her er mandatet utvalget skal jobbe etter.

En rekke instanser har allerede vært i møter med granskerne. Flere interessegrupper har også sendt barnevernsutvalget sine skriftlige innspill.

Blant dem er Norsk Psykologforenings menneskerettsutvalg (MRU).

«Et samlet menneskerettighetsutvalg i Norsk Psykologforening ønsker med dette å peke på en del forhold som vi mener er problematiske ut fra et psykologfaglig og menneskerettslig perspektiv».

Stor svikt

Slik innleder MRU det 17 sider lange dokumentet, som tar for seg «den alvorlige situasjonen som ligger bak de mange klager som følger av beslutninger i barnevernet og som havner både i norske domstoler og i EMD».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer