- Psykologer solgte legeattester

Helsetilsynet skal granske psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen etter påstander om salg av falske legeattester til kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er avisa Dagens Næringsliv som lørdag avslører at den profilerte psykologen John Sandstrøm og psykiateren Pål H. Herlofsen selger fiktive legeerklæringer.

Nå vil helsetilsynet granske de alvorlige anklagene.

Både Sandstrøm og Herlofsen benekter overfor DN å ha gjort noe ulovlig.

- Dette er en type saker som vi ser veldig alvorlig på, sier fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou, til Aftenposten.no.

Journalistene fra Dagens Næringsliv oppsøkte i september i år sjefen ved Oslo Militære Legekontor, psykiater Pål H. Herlofsen og kjendispsykolog John Sandstrøm for å be om falske legeerklæringer.

20.000 kroner

- Dette skal jeg ha 15.000 kroner for, med mindre vi skal ha med en psykiater eller noe. Da tar vi vanligvis 20.000 kroner, sier psykolog Sandstrøm til DN-journalisten, som har gitt seg ut for å være en straffedømt som skal inn å sone en dom på halvannet år.

Leggeerklæringen skal sørge for at han slipper soning. Det viser seg at Sandstrøm samarbeider med psykiater Pål H. Herlofsen, som til avisa skriver ut en legeerklæring til kroner 8500.

Konklusjonen er at «den kriminelle» DN-journalisten trenger psykiatrisk behandling, og må sone i åpen soning.

Flere kriminelle kilder bekrefter overfor Dagens Næringsliv at de har kjøpt falske legeerklæringer som har hjulpet dem å utsette rettssaker eller slippe unna lange fengselsstraffer. Pyramidegründer Jim Wolden fra T5PC er en av flere som skal ha fått slik erklæring.

Etterforsket tidligere

Både psykiater Pål H. Herlofsen og John Sandstrøm blir brukt som psykiatrisk sakkyndige i retten, og har et stort kontaktnett hos norske advokater og i fengsler.

Sandstrøm har tidligere jobbet som fengselspsykolog, og Herlofsen regnes som en av landets fremste eksperter på katastrofepsykiatri. Etter tsunamien ble han sendt ned av den norske regjering til de kriserammede områdene.

Han befinner seg også nå på oppdrag ui utlandet.

Sandstrøm ble på 90-tallet etterforsket for å ha stått bak salg av falske psykologerklæringer til kriminelle. Saken ble den gang henlagt.

Sandstrøm har de siste årene vært i fokus som psykolog for en rekke reality-deltakere på tv.

I skattelistene for 2002 var han oppført med en formue på 4,8 millioner kroner.

Vil gjennomgå påstandene

Psykiater På Herlofsen er oberstløytnant, og dermed ansatt av Forsvaret i tillegg til at han driver privat praksis i Drammen. Han var i 2002 oppført med 862.000 kroner i formue.

Forsvarets sanitet har et overordnet ansvar for Oslo Militære Legekontor, der Herlofsen er sjef.

.

- Vår reaksjon er at vi vil gjennomgå de påståtte forholdene. Vi vil selvfølgelig få alle fakta på bordet. Dersom det er slik at det som kommer frem er riktig, vil dette være en politisak. Utover det har vi ingen kommentar, sier fungerende sjef  for Oslo Militære Legekontor, Dag Hjelle til TV2 Nettavisen.

Han understreker at han kun kjenner saken fra media.

Nå har Sandstrøm og Herlofsen engasjert advokat Tor Erling Staff som advokat.

I HARDT VÆR: Psykolog John Sandstrøm skal ifølge Dagens Næringsliv ha solgt falske legeerklæringer til kriminelle.
<B>I SØKELYSET: Sandstrøm skal ha samarbeidet med den profilerte psykiateren Pål Herlofsen.