Psykologer tror placeboeffektens onde tvilling kan ha ført til Stokke-drama

44 personer sendt til sykehus i Vestfold etter funn av mel på postterminal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld gikk det hull på en postforsendelse på postterminalen i Stokke i Vestfold. Det ble funnet hvitt pulver i konvolutten, og 44 ble sendt til sjekk på sykehus.

De postansatte skal ha hatt symptomer som svie i halsen, rød hud og kløe, og 14 av disse var innlagt på isolat i løpet av natta.

I dag ble det konkludert med at pulveret var et ufarlig melprodukt. Da de ansatte som hadde vært i nærheten av forsendingen ble undersøkt på sykehus, ble det raskt avklart at de ikke hadde fått i seg noe.

- Reelle fysiske plager - Dette var en høyst reell situasjon for dem som var oppe i det. Det er viktig å understreke at våre ansatte ganske ofte opplever pulver og væsker ut fra sendinger. Det går som regel helt greit uten å involvere noen utenfra, sier pressesjef John Eckhoff i Posten til Dagbladet.

Selv om stoffet viste seg å være ufarlig melpulver, ble hendelsen tatt på stort alvor. Politiet sperret av området i en radius på 100 meter, og både ambulansepersonell og enkelte pasienter iførte seg fullt smittevernutstyr og gassmasker.

REELT: Pressesjef John Eckhoff i Posten priser seg lykkelig over at hendelsen har gått bra for de ansatte. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
REELT: Pressesjef John Eckhoff i Posten priser seg lykkelig over at hendelsen har gått bra for de ansatte. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Politiets bombegruppe rykket ut og beslagla stoffet, som deretter ble sendt videre til Forsvarets Forskningsinstitutt på Kjeller for analyse. Svarene som altså kom i dag, viste at brevet inneholdt mel.

Eckhoff sier at de ansatte hadde reelle fysiske plager etter hendelsen. Dagbladet har spurt eksperter om hva dette kan skyldes.

- Hvis det virkelig bare var mel, så er noceboeffekten en sannsynlig forklaring på symptomene, sier psykologispesialist Jan-Ole Hesselberg til Dagbladet.

Placeboeffektens onde tvilling  Hesselberg er ledende fagsjef for ExtraStiftelsen og kjent fra blant annet NRK-programmet «Folkeopplysningen». I en av «Folkeopplysningens» episoder har de tatt for seg noceboeffekten ved å teste mobilstråling.

- Nocebo er placeboeffekten onde tvilling. Det er en sekkebetegnelse på plager som oppstår som følge av forventninger om at vi skal få dem. Jeg opplever det hver gang ungene får omgangssyke. Da forventer jeg at jeg skal få det selv, kjenner etter og blir alltid kvalm - uavhengig om jeg faktisk blir syk eller ikke, sier Hesselberg.

- Forventningene våre påvirker hvordan vi føler oss, sier han.

Skaper frykt  Også psykologiprofessor Magne Arve Flaten ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), ser heller ikke bort fra at effekten kan ha vært utslagsgivende i saken. Han har forsket på placebo og nocedo i årevis.

- Det handler om at folk blir redde og mer  årvåkne. Det skaper en frykt når man får informasjon om at man kan ha blitt utsatt for noe. En blir observant på indre fysiologiske prosesser, og vondt i magen og hjertebank vil bli verre når man er redd, sier Flaten til Dagbladet.   

STILLE: Bortsett fra presseoppbudet, var det stille rundt postterminalen i formiddag. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
STILLE: Bortsett fra presseoppbudet, var det stille rundt postterminalen i formiddag. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Det finnes mye god forskning på dette. I dette tilfellet på postterminalen kan folk for eksempel ha blitt redde for å ha fått i seg noe skadelig. Det betyr at man fort overfortolker signaler fra kroppen. Dette gjør symptomene at blir verre enn de er. Det likner også det vi kjenner som hypokondri, sier Flaten.  

- De som har mottatt dette brevet tror muligens de har blitt smittet. Dermed blir de årvåkne og retter oppmerksomheten mot eventuelle feil på kroppen. Tenk deg selv hvis du leter etter en skavank på kroppen. Da vil du fort finne noe, sier han. 

Får skryt  Politiet har rost de postansatte i Stokke for hvordan de håndterte saken.

- Hvis man er usikker er det dette som er riktig måte å håndtere det på, sier politioverbetjent Knut Erik Ågrav i Vestfold-politiet.

Pressesjef Eckhoff i Posten vil også rette skryt andre veien.

- Vi er veldig glad for den tilbakemeldingen, og vil også si at både politi og helsepersonalet gjorde en solid innsats. Hensikten med den sendingen var å framskaffe frykt. Det er syne at dette rammer Posten, som åpenbart ikke var målet, sier han.

Han sier videre at mottakeren av brevet også var en medvirkende årsak til at det ble fattet mistanke. Nå er han og hans kolleger fornøyd med at situasjonen endte godt.

- Det hele tyder på at vi har svært gode rutiner, sier han.

PSYKOLOGISPESIALIST: Jan-Ole Hesselberg. Foto: Tankesmed
PSYKOLOGISPESIALIST: Jan-Ole Hesselberg. Foto: Tankesmed Vis mer