Psykologisk krig i gang

En irakisk radiostasjon er plutselig blitt kritisk til Saddam. Mange tror stasjonen i virkeligheten er propaganda fra CIA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere radioamatører mener mye tyder på at den mystiske irakske radiostasjonen Radio Tikrit i virkeligheten er sort propaganda fra CIA, skriver New Scientist i dag.

Uttrykket 'sort propaganda' stammer fra annen verdenskrig. Dette var propaganda, kamuflert som tysk propaganda, fremstilt i England og rettet mot tyske soldater.

Radiostasjonen startet sine sendinger i begynnelsen av februar. Programmene hadde en holdning som liknet på flere av de andre regjeringsstøttede radiostasjonene med sterk støtte til Saddam Hussein og hans regjering. Stasjonens navn er navnet på byen der diktatoren ble født.

Endret dramatisk

Men den 15. februar hadde tonen endret seg dramatisk. Et program beskrev Irak så fattig at landet måtte selge sine dører og vinduer. Et annet program noen dager senere oppfordret Iraks soldater til å nekte å utføre tyrannens ordre og å være modige før det er for seint. I et land hvor alle nasjonale medier kontrolleres av diktatoren er slike meldinger oppsiktsvekkende.

Stasjonen sender på frekvensen 15864 Mhz og er så sterk at den kan tas inn i store deler av Europa når den er på lufta mellom sju og ni om kvelden (GMT).

Programmene kommer sannsynligvis fra en CIA-drevet sender i Kuwait, ifølge radioamatørnettstedet DXing.info. En av nettstedets lesere mener også i kjenne igjen oppleserens stemme fra en amerikanskdrevet informasjonsradio i Irak. Det antyder at 4th Psychological Operations Group ved Fort Bragg i North Carolina står bak, melder nettstedet.

Mobilkrig

Andre rapporter om psykologisk krigføring kommer også inn, melder New Scientist. Blant annet skal høytstående tjenestemenn ha fått epost og beskjeder på mobilen som råder dem til å bryte med Saddam og ikke bruke kjemiske eller biologiske våpen mot USA.

Også i Afghanistan har de allierte styrkene de siste måtene kringkastet nasjonal radio via fly i området.

Det er blant annet BBC Monitoring Service som har samlet informasjon om kanalen. De overvåker media verden over.

<B>LYTT PÅ RADIO:</B> Slike løpesedler er sluppet over Irak for å få befolkninga til å høre på inforadio. Nå mistenkes amerikanske styrker også for å stå bak en radiostasjon som var kamuflert som pro Saddam Hussein.