Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykologisk pause

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank valgte som ventet å holde renta uendret under sitt hovedstyremøte i går. Noe annet ville vært overraskende. Selv om prisstigningen øker mer enn ventet, preges verden av stupende aksjebørser og spekulasjoner om resesjon i amerikansk økonomi. Selv om alle forhold tilsier at veksten i norsk økonomi vil vedvare, er sannsynligheten for at den blir lavere enn beregnet og at vi er på toppen av en langvarig høykonjunktur. De ulike lands rentenivå spiller også inn når sentralbanken vurderer endringer. Når USA senket renta tirsdag med hele 0,75 prosent og den europeiske renta ligger lavere enn den norske, ville en ytterligere norsk renteheving ført til press mot krona.

Altså er det hovedsakelig forholdene i internasjonal økonomi som har fått banken til å ta en klok psykologisk pause for å se utviklingen an. Det viser at mange faktorer spiller inn, ikke bare inflasjonen. Men når det nærmer seg lønnsoppgjøret vil sentralbanksjefens blikk hvile tungt over partene. Sammenhengen mellom lønnsfest og renteøkninger er klar i Gjedrems hjerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media