Psykologspesialist:- Pedofile har ikke effekt av behandling

Det kommer an på om «Lommemannen» forstår alvoret av sine handlinger i dag, mener Pål Grøndahl.

ØNSKER SEG LØSLATT: Erik Andersen (62) mener han kan prøveløslates fra femgsel, Kriminalomsorgen. Nå skal Asker og Bærum tingrett vurdere spørsmålet.
ØNSKER SEG LØSLATT: Erik Andersen (62) mener han kan prøveløslates fra femgsel, Kriminalomsorgen. Nå skal Asker og Bærum tingrett vurdere spørsmålet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Nå starter rettsmøtet som skal behandle om Erik Andersen (62), også kjent som «Lommemannen», kan prøveløslates.

Andersen har møtt i retten med sin forsvarer Gunhild Lærum. Han er ikledd olabukser, stripete t-skjorte og en hettegenser. Det korte grå håret er gredd bakover.

Han oppgir sin adresse å være Ila fengsel og titulerer seg selv som pensjonist. Erik Andersen startet selv et billakkeringsverksted i 1974 og har gjennom mange år vært en suksessfull forretningsmann med millioninntekt.

Statsadvokat Per Egil Volledal stiller som aktor under rettsmøtet. Han var aktor gjennom de to omfattende rettssakene mot «Lommemannen» også. Han starter sitt innledningsforedrag med å lese opp fra de gamle dommene. Tingrettsdommen mot Erik Andersen var på nærmere 250 sider. Senere i dag skal Erik Andersen selv forklare hvorfor han mener han kan løslates fra fengsel.

Sonet minstetida Andersen ble pågrepet og siktet i den såkalte lommemannsaken i januar 2008. I desember 2010 ble han dømt til forvaring i ti år med en minstetid på sju år for overgrep mot 66 gutter. Han hadde sittet i varetekt i nesten tre år da dommen falt i Borgarting lagmannsrett og begjærer seg nå prøveløslatt etter å ha sonet minstetiden av forvaringsstraffen.

Dommen fra lagmannsretten slår fast at det er tvilsomt om behandling vil ha effekt på Andersen. Nå mener tre psykiatere at det er liten fare for at han skal begå nye seksuelle overgrep og at han derfor kan løslates på prøve. Kriminalomsorgen sier derimot nei. Saken ender derfor i retten. Asker og Bærum tingrett har satt av tre dager til saken.

- Ikke effekt Forsker og psykologspesialist Pål Grøndahl var en av de to sakkyndige som vurderte Erik Andersen under tingrettsbehandlingen i 2010. Grøndahl konkluderte med at Andersen diagnostisk var pedofil og at det ville bli svært krevende for Andersen å endre adferd.

I dag ønsker ikke Grøndahl å vurdere Andersen siden han ikke har snakket med eller vurdert ham som sakkyndig de siste åra, men uttaler seg på generelt grunnlag. Grøndahl har sammen med Cato og Jarna Grønnerød forsket på effekten av behandlingen av pedofile.

- Vi studerte tilgjengelige internasjonale studier og fant at pedofile som gruppe ikke har effekt av behandling med hensyn til mindre risiko for nye overgrep. Samtidig kan Andersen eller andre kan godt ha hatt effekt av behandling på personlig nivå. Det kan ha vært såkalt terapeutisk klaff mellom han og behandleren. Mennesker kan også bedres seg av seg selv, sier Grøndahl.

Han sier det avgjørende er at personen forstår omfanget og alvoret av sine handlinger, og at man lærer av det.

Dagens forklaring avgjørende At en tiltalt gjentatte ganger eksponeres med fullt navn og bilde i mediene kan gjøre at man ikke begår nye overgrep i framtida.

- For en person med slik historikk vil det være vanskelig og krevende og foreta nye handlinger. Samtidig er det alltid større risiko for gjentagelse hos en om som har begått overgrep enn en som ikke har noen slik historikk.

VURDERTE LOMMEMANNEN: Forsker Pål Grøndahl vurderte Erik Andersen i tingretten. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VURDERTE LOMMEMANNEN: Forsker Pål Grøndahl vurderte Erik Andersen i tingretten. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Grøndahl sier han husker Andersen den gang forsøkte å bortforklare seg og rasjonaliserte sine handlinger da han forklarte seg i retten.

- Spørsmålet er hvordan han forklarer seg i dag. Det vet ikke jeg, og vil bli av interesse for retten, sier han.

- Mange reaksjoner Grøndahl tror ofrenes reaksjon på en eventuell løslatelse vil variere mye. Andersen er dømt for til sammen 66 overgrepstilfeller.

- Jeg tror det er like mange reaksjoner som tilfeller i saken. Noen vil trolig tenke: «jaja, så er han vel frisk, da», mens andre blir sinte eller nervøse, sier Grøndahl.

LOMMEMANNEN: Buksene til Erik Andersen ble lagt fram under tingrettsbehandlingen i Follo tingrett i 2009. Buksene har hull som Andersen brukte da han forgrep seg på unge gutter. Foto: Thomas Andersen / laMedia
LOMMEMANNEN: Buksene til Erik Andersen ble lagt fram under tingrettsbehandlingen i Follo tingrett i 2009. Buksene har hull som Andersen brukte da han forgrep seg på unge gutter. Foto: Thomas Andersen / laMedia Vis mer