Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykologspesialist hjelper de som passer på Breivik bak murene

- Det kan være krevende å passe på mannen som er kjent som Norges farligste, sier psykologspesialist Pål Grøndahl.

HJELPER DE ANSATTE: Psykologspesialist Pål Grøndahl veileder de ansatte ved avdeling for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel der Anders Behring Breivik soner. 

Foto: Håkon Eikesdal
HJELPER DE ANSATTE: Psykologspesialist Pål Grøndahl veileder de ansatte ved avdeling for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel der Anders Behring Breivik soner. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til uka starter rettssaken der Anders Behring Breivik saksøker staten for brudd på menneskerettighetene. Breivik mener soningsforholdene gir ham soningsskader.

Rettssaken vil foregå på Breiviks «hjemmebane», i en gymsal i Skien fengsel der Breivik soner.

Psykologspesialist Pål Grøndahl vil være til stede under deler av den fire dager lange rettssaken. Ikke for å vurdere Breivik direkte, men som veileder for de ansatte som håndterer Anders Behring Breivik under soningen. Pål Grøndahl er kjent som sakkyndig i retten i en rekke store saker.

- Krevende Pål Grøndahl sier til Dagbladet at han har jobbet som veileder for de ansatte ved avdeling for særlig høy sikkerhet i Telemark fengsel avdeling Skien i cirka halvannet år. Dette er personene som til daglig jobber med og håndterer terrordømt Anders Behring Breivik.

- Det kan være krevende å passe på mannen som er kjent som Norges farligste, sier psykologspesialist Grøndahl til Dagbladet.

Grøndahl vil være til stede på tilhørerbenken under deler av rettssaken.

- Det er naturlig at han vil være til stede under deler av rettssaken for han vil jobbe med oss fremover også, sier fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug til Dagladet.

Fengselslederen beskriver Grøndahls rolle som en slags coaching-rolle for de ansatte. Han ønsker ikke å gå i detalj om Grøndahls rolle ut over at det dreier seg om samtaler med de ansatte ved avdelingen.

Rettssak til uka I går meldte NRK at helsepersonell ved fengselet vurderer det til at Breivik ikke har fått isolasjonsskader. Dette til tross for at Breivik i perioder har vist tegn til ustabilitet og har hatt avvikende oppførsel, men det er ingen grunnleggende endring i hans mentale helse.

Breivik på sin side mener soningsforholdene har ført til skader. I sluttinnlegget fra hans advokat Øystein Storrvik til Oslo tingrett, lister han opp en rekke forhold som har bidratt til isolasjonsskader og som bryter med menneskerettighetene.

Staten ved regjeringsadvokat Marius Emberland avviser brudd, og mener soningsforholdene er godt innenfor.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram