Psykologspesialist jobbet med Kristin-drapet på fritida

Clas Fredric Andersen (44) tok selv initiativ til å se på saken på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK/OSLO (Dagbladet): I går kveld klokka 18.55 ble en 38-år gammel mann pågrepet av politiet i Vestfold i Larvik.

Han er nå sikta for forsettlig drap på Kristin Juel Johannessen (12), som ble drept 5. august 1999.

Politiet i Vestfold bekreftet i dag at mannen de har pågrepet er den samme mannen som i 2001 ble dømt for å ha begått drapet, men som året etter ble frikjent.

Det var etter at psykologspesialist Clas Fredric Andersen (44) så på saken på nytt at politiet valgte å ta den opp igjen.

Til Dagbladet bekrefter han at det var hans eget initiativ å undersøke den på nytt, og at han har brukt fritida si på jobben.

- Jeg skal innrømme at jeg har gjort dette utenfor arbeidstid, ja, sier han til Dagbladet.

- En tragedie På spørsmål om hva han fant, svarer han følgende:

- Jeg ga kanskje noen nye perspektiver. Jeg vil ikke gå inn på hva det var, men det var nok til å etterforske, sier han.

- Hvorfor er du så dedikert i denne saken?

- Det er en tragedie. Det er ingen annen vinkel inn i den saken her, og enhver tragedie som vi snakker om i denne sammenhengen her fortjener en oppklaring. Politiet i Vestfold har jobbet med dette i veldig lang tid, og alltid hatt det ønsket om en oppklaring, sier han, og legger til:

- Så ligger det vel sikkert noen interesser bakover i tid for mitt vedkommende som gjorde at jeg tok det initiativet.

TOK INITIATIV SELV: Psykologspesialist ved Vestfold politidistrikt, Clas Fredrik Andersen (44), spurte selv om å få se på saken om 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble drept i 1999. Etter at han hadde gjort det valgte politiet å sette sammen et nytt team. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
TOK INITIATIV SELV: Psykologspesialist ved Vestfold politidistrikt, Clas Fredrik Andersen (44), spurte selv om å få se på saken om 12 år gamle Kristin Juel Johannessen som ble drept i 1999. Etter at han hadde gjort det valgte politiet å sette sammen et nytt team. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Andersen vil ikke utdype hva slags interesser det er snakk om. Spesialisten er også leder for Statens barnehus.

- Jeg har jobbet som psykologspesialist i mange år, og har møtt personer som har begått drap og voldtekt. Nå er jeg i en stilling i politiet fra et par år tilbake, og så kom  initiativet, sier han.

- Har gjort en grundig jobb Christine Fossen, politimester i Vestfold politidistrikt, forteller til Dagbladet at Andersen tok initiativet i fjor sommer.

Andersen jobber ved Larvik politihus, og hadde egentlig andre oppgaver i politiet. Etter at han tok initiativet ble det imidlertid satt ned en etterforskningsgruppe med jurister og taktiske og tekniske eksperter.

- Han har lest gjennom dette grundig, og det tar tid. Han har hatt andre oppgaver i politidistriktet, men har gjort en grundig jobb, sier Fossen, som også forteller at han har fungert som en rådgiver i gruppa.
- Han har hatt et utrolig engasjement, sier politistasjonssjef ved Larvik politistasjon Tor Eriksen til Dagbladet.

Politiet mener de har nye beviser som knytter den siktede til drapsstedet. Etter at spesialisten undersøkte saken på nytt, ble det satt ned et nytt team til å etterforske det brutale drapet. Politiet har brukt nye analyseverktøy på allerede eksisterende materiale, som har gjort at politiet nå mener de har nye beviser.

Politiet sier de nå har full DNA-profil på mannen basert på analysemetoder, noe de ikke hadde forrige gang.

Stiller seg uforstående til pågripelsen Mannen som er siktet for drapet hevder selv han er uskyldig.

- Han stiller seg uforstående til pågripelsen. Politiet har heller ikke sagt på hvilke grunnlag han er pågrepet, sa mannens advokat, Søren Hellenes, til Dagbladet tidligere i dag.

BLE DREPT I 1999: Kristin Juel Johannessen (12) ble funnet kvalt og drept i et skogsområde i 1999. Onsdag kveld pågrep politiet i Vestfold en 38 år gammel mann, og siktet ham for forsettelig drap. Mannen hevder han er uskyldig pågrepet. Foto: NTB Scanpix/Privat
BLE DREPT I 1999: Kristin Juel Johannessen (12) ble funnet kvalt og drept i et skogsområde i 1999. Onsdag kveld pågrep politiet i Vestfold en 38 år gammel mann, og siktet ham for forsettelig drap. Mannen hevder han er uskyldig pågrepet. Foto: NTB Scanpix/Privat Vis mer

Han har hele tiden bedyret sin uskyld, og har tidligere sagt til Dagbladet hvordan det har vært for ham.

- Jeg vet jeg er uskyldig og hadde håpet på frifinnelse. Ingen kan fatte hvordan det er å være dømt for noe man ikke har gjort, sa 38-åringen til Dagbladet i 2002.