Coronavirus

Pub-alarm: Kom rett fra Østerrike

Fire av seks ansatte i karantene. Advarer gjester som var på Vålerenga Vertshus lørdag.

PÅ PUB: Vålerenga Verthus anbefaler gjester som var på puben mellom 18-23 lørdag kveld om å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om 14 dagers hjemmekarantene. Lørdag kom flere skiturister rett fra Østerrike til puben. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ PUB: Vålerenga Verthus anbefaler gjester som var på puben mellom 18-23 lørdag kveld om å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om 14 dagers hjemmekarantene. Lørdag kom flere skiturister rett fra Østerrike til puben. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 000 +383
innlagt 153 -5
døde 522 +5
påvist smittet 95 600 000+514.0K
døde 2 040 000 +9.3K
Se mer

Lørdag ettermiddag ankom et stort følge reisende rett fra skiferie i St. Anton i delstaten Tirol i Østerrike til byelspuben Vålerenga Vertshus i Oslo.

Klokka 18.00 søndag kveld kom Folkehelseinstituttet med sin oppdaterte oversikt over områder med utbredt smitte av coronaviruset og sykdommen covid-19. På den lista dukket også regionen sør i Østerrike opp.

Men da var det allerede for seint. De hjemkomne skituristene hadde allerede vært på Vålerenga Vertshus.

HELSEMINISTER: Bent Høie forklarer hvorfor helsemyndighetene nå kommer med nye råd for å forhindre smitte. Video: Øystein Sæthre Vis mer

- Jeg og tre av mine kolleger er nå i karantene, sier daglig leder Mona Skogen.

Rett til puben

Hun hoster og harker når Dagbladet når henne på telefon onsdag formiddag. Hun vil avvente og se om det blir verre før hun oppsøker et allerede belastet helsevesen. Inntil videre holder hun seg hjemme i karantene.

Ifølge henne hadde skituristene som kom innom puben vært 14 totalt i reisefølget. Mange av dem kom rett fra Østerrike til puben.

- Alle er syke nå. Vi vil jo bare at de skal bli friske, sier hun til Dagbladet.

Har testet positivt

Live-published photos and videos via Shootitlive

Personene som besøkte puben lørdag ble satt i karantene søndag, og ifølge Skogen har noen av dem testet positivt for coronavirus.

- Vi anbefaler at alle som var i våre lokaler lørdag 7. mars mellom kl. 15-23 følger Folkehelseinstituttet sin anbefaling om hjemmekarantene i 14 dager, skriver puben på sine Facebook-sider.

Ifølge Skogen satt hun én time og 32 minutter i kø med Oslo kommunes coronatelefon tirsdag kveld. Like etterpå opplyste hun om situasjonen på puben på Facebook.

SMITTEVERN: Leder i Bergen kommunes beredskapsgruppe, Robert Rastad, la fram de nye reglene for å unngå smitte i kommunen. Video: NRK Vis mer

- Vi vet ikke hvor mange av gjestene dette eventuelt rammer, men vi har ønsket å informere. Jeg håper folk følger anbefalingene som kommer fra FHI.

Tenk på pub-besøk

Vertshuset har nå to bartendere igjen som ikke er i karantene. De reduserer nå åpningstidene fra 18 - 01 hver dag, i motsetning til fra 15.00 om ettermiddagen.

I KARANTENE: Daglig leder hos Vålerenga Vertshus, Mona Skogen, er selv i karantene og sliter med hoste og sår hals. Foto: Privat
I KARANTENE: Daglig leder hos Vålerenga Vertshus, Mona Skogen, er selv i karantene og sliter med hoste og sår hals. Foto: Privat Vis mer

Skogen sier hun ikke vil uttale seg spesifikt om reisefølget som var på puben lørdag, men sier på generelt grunnlag:

- Har du vært ute og reist og føler deg pjusk, kanskje du ikke skal gå på pub? sier Skogen.

Hun sier at en av dem som nå har fått påvist covid-19-sykdommen ikke fikk symptomer før mandag morgen.

NYE RUTINER: Vålerenga Vertshus har innført desinfisering av alle flater hver dag. Ekstra renhold utføres også daglig av rengjøringsbyrå, ifølge puben, som sier det er trygt for friske gjester å besøke puben. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NYE RUTINER: Vålerenga Vertshus har innført desinfisering av alle flater hver dag. Ekstra renhold utføres også daglig av rengjøringsbyrå, ifølge puben, som sier det er trygt for friske gjester å besøke puben. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

For de tre andre ansatte på vertshuset som nå er i karantene, gjelder karantenen også for familiene deres.

Streng karantene

- Jeg har vært veldig streng. To av oss er litt småpjuske og det er to som føler seg helt fine. Det er helt forferdelig for dem å være i karantene. De har sagt de vil gå på butikken, men jeg vært veldig streng som arbeidsgiver og bedt dem holde seg inne med familien, sier Skogen.

Hun mener alle nå har et ansvar for å forhindre smitte så godt som mulig.

- Vi vet ikke hvordan det smitter og når. Vi bor på Vålerenga, en liten bygd i byen, og ønsker jo ikke at det skal spre seg her, sier hun.

- Og er du forkjølet eller syk, så kanskje du bør revurdere pub-besøket, sier hun.

Fraråder reiser

UD oppdaterte sine reiseråd seint tirsdag kveld, og fraråder nå alle reiser til Tirol

UD skriver i sin begrunnelse at reiserådet er opprettet som følge av stor bekymring knyttet til smittespredningen i den østerrikske delstaten, som grenser til Nord-Italia.

Tidligere tirsdag frarådet UD alle reiser til Italia.

Ifølge Folkehelseinstituttets tall fra tirsdag kveld er 277 personer smittet av viruset i Norge. Det er 85 flere enn mandag.

Folkehelseinstituttet ber nå om at alle arrangementer med over 500 deltakere avlyses eller utsettes.

Line Vold ved Folkehelseinstituttet opplyser at 81 personer er smittet i Norge, men flesteparten av de resterende er smittet i utlandet. De fleste som er blitt smittet i Norge, er smittet av noen som nylig har vært i utlandet, men et par av de er tilfeller hvor FHI ikke har klart å spore smitten.

PS. I en tidligere versjon av denne saken het det at Tirol ble definert om et område med utbredt smitte klokka 18 lørdag kveld. Det riktige er søndag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer