Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pubeier Tor Sverre vil kreve at gjestene må snakke engelsk eller norsk

Tor Sverre Kristiansen, eier av Saga Pub i Rana, sier han forstår at kravet kan virke rasistisk.

OMSTRIDT: Pubeier Tor Sverre Kristiansen fikk det til å koke i kommentarfeltet da han meldte på Facebook at han ville innføre språkkrav for gjestene ved Saga Pub i Rana. Foto: Privat
OMSTRIDT: Pubeier Tor Sverre Kristiansen fikk det til å koke i kommentarfeltet da han meldte på Facebook at han ville innføre språkkrav for gjestene ved Saga Pub i Rana. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tor Sverre Kristiansen, eier av Saga Pub i Rana, la nylig ut en Facebook-melding om en ny, felles regel for utestedets gjester.

Ifølge Rana Blad begynte det å koke i kommentarfeltet etter at Kristiansen la ut meldingen om at hans pubgjester måtte kunne snakke norsk eller engelsk for å slippe inn.

Kristiansen slettet for noen dager siden det opprinnelige Facebook-innlegget.

Til Dagbladet sier han at innlegget ble slettet fordi den ønskede reaksjonen med innlegget var oppnådd.

- Det var ingen grunn til å ha det der lenger, før vi vet om vi kan praktisere det. Det er ikke igangsatt. Vi vil holde oss innenfor loven og er i dialog med skjenkemyndighetene i Mo i Rana, sier Kristiansen.

Mener arbeidsinnvandrere lager bråk

Til Dagbladet sier Kristiansen at språkkravet handler om sikkerhet, HMS-rutiner og for å unngå bråk og vold.

- Det virker som om de største problemene kommer fra arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa som ikke kan snakke norsk eller engelsk. Vi ser ingen annen utvei enn at vi må vite om vi kan kommunisere med dem, sier han.

Kristiansen sier videre at de ønsker å innføre reglene for å luke unna unntakene som lager bråk. Han sier også at det har vært flere episoder der folk som ikke kan snakke engelsk eller norsk har laget bråk på puben.

- Det går på sikkerhet når de ansatte føler seg utrygge. I Øst-Europa er det andre regler når det gjelder skjenking. De forstår ikke reglene i Norge. Det er helt annerledes enn i Latvia. Men kan vi ikke bruke dette verktøyet så kan vi ikke det, sier han.

Forstår at det kan virke rasistisk

- Kan du forstå at dette oppfattes som diskriminerende og rasistisk?

- Jeg kan godt forstå det, men reaksjonene er kommet fra folk som ikke har vært på puben her. Noen roser også en slik reaksjon. Det kommer fra gjester som kommer hit og trives her. Vi ønsker ikke å diskriminere, men vi mener det er nødvendig. De som kjenner meg vet at jeg ikke er en person som har problemer med ulike religioner, hudfarge eller forskjellige seksuelle legninger, sier han.

- Men når dere vil stenge ute de som ikke snakker norsk eller engelsk, risikerer dere også å stenge ute de som hadde oppført seg bra? Er det riktig mener du?

- Vi vet ikke om de hadde oppført seg fint. Vi må vite at vi må kunne ivareta sikkerheten og det kan vi ikke hvis vi ikke kan snakke med folk.

Konsekvens for skjenkebevilling

- Vi er i tett dialog med pubeier. Dette er ikke noe de har tenkt å iverksette hvis det ikke er innenfor loven, sier Lars Karle Næss, fagsjef i Rana kommune til Dagbladet.

Kommunen undersøker om pubeieren kan utføre en slik praksis uten å bryte diskrimineringsloven. Et eventuelt brudd på denne loven kunne ha fått konsekvens for skjenkebevillingen, ifølge Rana Blad.

- Jeg har forstått det slik at hensikten er en annen enn å diskriminere. Vi skal følge opp og avklare dette, sier Næss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media