Puben der man må hviske

Et krav om maksimumsstøy på 27 desibel kveldstid gjør at Tordenskiold Pub i Stavern frykter at de må stenge dørene etter 25 års drift.

HYSJ! Selv en samtale med ordinært volum er i drøyeste laget for Stavern kommune. Foto: Tordenskiold Pub
HYSJ! Selv en samtale med ordinært volum er i drøyeste laget for Stavern kommune. Foto: Tordenskiold PubVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Støy på 27 desibel betyr på dagligspråket at det ikke skal være støy i det hele tatt. At det skal være stille. En vanlig samtale mellom to mennesker holder rundt 60 desibel.

27 desibel er likevel kravet Tordenskiold Pub frykter vil komme etter en langvarig dragkamp mellom puben og naboene som bor over puben, skriver Østlandsposten.

- Det er det kommunen har signalisert overfor vår advokat. De sier at de vil følge kommunehelseloven, og den sier at det skal ikke være over 27 desibel i innsovningsperioden, sier innehaver Johnny Wulfken til Dagbladet.

- Det skal ikke mye til å skape lyd på 27 desibel. Får vi det kravet er det slutten for oss, det er ikke mulig å drive etter det, sier han.

- Veldig svak lyd Tordenskiold Pub har holdt på i 25 år, og har livemusikk kveldstid. I leilighetene over puben er nivået målt til mellom 54 og 59 når det er rock n´ roll på puben, ifølge Østlandsposten. Det kan sammenlignes med vanlig samtalevolum.

Audiograf ved hørselssenteret ved Sørlandet sykehus, Jorun Haugsdal, bekrefter overfor avisa at 27 desibel er svært lavt.

- 60 desibel er vanlig. 27 desibel er mindre lyd enn du har i et vanlig rom med kjøleskap og PC. 27 desibel er veldig svakt, sier Haugsdal.

Wülfken er oppgitt:

- Vi har tilbudt oss å lydisolere ytterligere overfor naboene, og har fått positive tilbakemeldinger på dette. Men mye tyder på at kommunen vil stå på sitt, sier Wulfken.

I retten Det er flere naboer som har klaget på støynivået ved puben.Støyen har allerede vært gjenstand for en runde i rettsapparatet, men der tapte beboerne. Om to-tre uker vil Larvik kommune fatte vedtak i saken.

- Vi har målt støy i flere omganger som langt overstiger de retningslinjene vi har, opplyser miljøinspektør i Larvik kommune, Hans Christian Nygaard til Østlandsposten.

Kommunen baserer det eventuelle kravet om 27 desibel på en forskrift til plan- og bygningsloven som tar for seg støygrenser og på retningslinjer for støy i kommunehelsetjenesteloven.