Publikum måper når «Jetman» raser over Rio

Yves Rossy forteller om hvordan han ble verdens første menneskelige fugl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du husker kanskje verdens første menneskelige fugl, Yves Rossy?

Mannen med de hjemmelagde vingene, «Jetman»,  har tidligere flydd over Alpene og Den engelske kanal. Han gjorde også et forsøk på å fly over Giabraltarstredet, uten suksess.

For to år siden hoppet 54-åringen fra en luftballong og gjorde en loop  i 2000 meters høyde.

I videoen over flyr Jetmannen over Rio de Janeiro i reneste superheltstil.

I et intervju gjort av Esquire, forteller Rossy åpenhjertig om hvordan han fant opp vingene, en ulykke som nesten tok livet av ham og det lykkelige øyeblikket da han oppnådde alle smågutters drøm.

Ble frelst av flyshow - Som liten ønsket jeg først å bli kokk, og deretter bonde. Men som 13-åring fikk jeg øynene opp for noe annet.

- Jeg var på flyshow i Sveits, og lot meg imponere voldsomt av jagerflyene til Det Sveitsiske Luftforsvaret. Flyene gled så vannvittig hurtig gjennom lufta, og vips, så forsvant de bak fjellkanten. En fantastisk maskin, tenkte jeg. Sånn vil jeg ha.

- Da jeg var 30, var jeg høyt og lavt hele tiden. Mest høyt. Jeg var pilot og drev med hanggliding, paragliding og fallskjermhopp.

Drømte om frihetsfølelse - Det var frihetsfølelsen jeg opplevde gjennom fallskjermhoppingen som fikk meg til å tenke: «Hvordan kan jeg bevare følelsen av fritt fall, samtidig som jeg kan bestemme selv hvor lenge det skal vare?».

- Jeg utviklet først små vinger til å gli gjennom lufta med. Men jeg lette stadig etter måter å opprettholde flygningen på.

- En dag jeg var ute å fløy med hangglider, kom en ørn og angrep meg. Jeg så dyret i sidesynet og oppdaget at jeg var på dens territorium. Opplevelsen var skremmende, da den hakket på meg. Også fløy den mye bedre enn det jeg gjorde. Men i etterkant tenkte jeg: «Stilig! Den trodde jeg var en stor fugl».

Adopterte av de store gutta - Jeg visste at gutta som drev med modellfly hadde utviklet små flymotorer, lik de store maskinene, bare i miniatyrform. Så jeg monterte på to små flymotorer og håpet på det beste. På syvende forsøk gikk det.

- Det var magisk. Følelsen av å lykkes var ubeskrivelig. Vennene mine sa alle det samme: Det er umulig. Det går ikke. Du kommer til å dø. Men da de så meg første gangen, skrek de det samme som meg under hjelmen. «Yes!».

- Det var første gang noen hadde flydd uten noe form for styring bortsett fra kroppen. Som en fugl.