Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TikTok-aksjon

Publikumsfiasko: - Lurt av Amerikas tenåringer

USAs president Donald Trump trodde én million mennesker skulle komme til valgkamparrangementet hans. Men det ble en glissen affære. I realiteten kan han ha blitt offer for en aksjon fra K-pop-fans og Tiktok-aktivister.

«KALLENAVN»: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Tenåringer og andre politiske aktivister over hele USA, skal ha reservert billetter til Trumps svært hypede valgmøte i Tulsa i Oklahoma uten å ha noen som helst planer om å delta.

STOR INTERESSE: President Donald Trump besøker Oklahoma og hevder at interessen rundt besøket er rekordstort. Video: The White House via YouTube Vis mer

På forhånd hadde Trump sagt at én million mennesker skulle komme. Dermed bygde de opp skyhøye forventninger hos mange. Men ganske tidlig lørdag ble det klart at oppmøtet og entusiasmen rundt Trumps første arrangement siden coronapandemien brøt ut, overhodet ikke var så stor som Trump og hans medarbeidere hadde trodd.

Allerede før hovedarrangementet inne i BOK Arena, besluttet Trump og visepresident Mike Pence å avlyse de planlagte talene på et svært område utenfor arenaen. Årsak: Det var ingen mennesker der. Inne i arenaen, som har plass til 19 000 mennesker, var det mange tusen mennesker, men langt fra fullt.

Samtidig ble det kjent at seks av Trumps medarbeidere i Tulsa hadde testet positivt for covid-19 før valgmøtet. Dermed ble dagen neppe et stort vellykket avspark for valgkampen, slik Trump hadde håpet.

IKKE FULLT: USAs president, Donald Trump, snakket til en arena som var langt fra full i Tulsa. Foto: Ian Maule/Tulsa World/Tulsa World via AP
IKKE FULLT: USAs president, Donald Trump, snakket til en arena som var langt fra full i Tulsa. Foto: Ian Maule/Tulsa World/Tulsa World via AP Vis mer

- Radikale demonstranter

Valgkamporganisasjonen til Trump hevder det labre oppmøtet skyldes motdemonstranter og skremselspropaganda fra mediene. At folk kan være bekymret for å bli smittet av covid-19, blir ikke trukket fram som en forklaring.

- Radikale demonstranter, drevet av en uke med apokalyptisk mediedekning forstyrret Donald Trump-tilhengerne ved folkemøtet. De blokkerte til og med tilgangen til metalldetektorer og forhindret at folk kom inn. Takk til de tusenvis som klarte det allikevel, skriver Trumps valgkampsjef, Brad Parscale, på Twitter.

Påstanden om at noen ble hindret adgang av demonstranter, blir tilbakevist av en rekke amerikanske medier, og Parscale har ikke lagt fram noe bevis på at det faktisk skjedde.

Samtidig kan det labre oppmøtet skyldes en bevisst aksjon fra mange Trump-motstandere over hele USA.

- Min 16 år gamle datter og vennene hennes i Park City i Utah har hundrevis av billetter. Du har blitt lurt av Amerikas tenåringer. Donald Trump du har blitt sviktet av teamet ditt. Du har blitt desertert av dine trofaste. Ingen liker å heie på det tapende laget, skriver den republikanske politiske strategen og Trump-kritikeren, Steve Schmidt på Twitter.

Han legger også til:

- Vilt slag

- Dette der hva som skjedde i kveld. Jeg er helt alvorlig når jeg sier dette: Tenåringene i Amerika har levert et vilt slag mot Donald Trump. Over hele Amerika har tenåringer bestilt billetter til dette arrangementet. Idiotene i valgkamporganisasjonen skrøt av en million billetter. Lol.

KRITISERES: Etter at Donald Trump gikk ustødig ned en rampe, har spørsmål om helsen hans blitt diskutert på sosiale medier. Reporter: Christian Wehus. Video: AP Vis mer

Også den demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez var raskt ute med å kommentere oppmøtet.

FORNØYD: Den demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez mener Trump ble veltet av ungdommer på TikTok. Foto: REUTERS/Caitlin Ochs
FORNØYD: Den demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez mener Trump ble veltet av ungdommer på TikTok. Foto: REUTERS/Caitlin Ochs Vis mer

- Dere ble faktisk veltet av tenåringer på TikTok som oversvømte Trump-kampanjen med falske billettreservasjoner og lurte dere til å tro at en million mennesker ønsket din hvit makt-improvisasjon nok til å fylle en arena under covid, skriver hun på Twitter og legger til:

- KPop-allierte, vi ser dere og setter pris på deres bidrag i kampen for rettferdighet også.

Bestemor på TikTok

Hele aksjonen kan ha startet med en 51 år gammel bestemor, Mary Jo Laupp (51), melder CNN. Hun la ut en video på TikTok i forrige uke hvor hun oppfordret folk til å registrere seg som deltakere på arrangementet.

- Alle de av av oss som har lyst til å se denne 19 000-seters arenaen knapt fylt eller fullstendig tom, bør gå og reservere billetter nå og la ham stå der alene på scenen, sier Laupp i videoen til sine da 1 000 følgere.

I løpet av kort tid eksploderte videoen, og andre brukere begynte å laste opp videoer hvor også de bestilte billetter til arrangementet og oppfordret andre til å gjøre det samme.

En video, som hadde mer enn 250 000 treff, ba fans av K-pop-musikk (Popmusikk fra Sør-Korea) om å bidra i kampanjen. Og K-pop-fans er kjent som en maktfaktor i sosiale medier, skriver CNN.

En rekke andre Twitter-brukere forteller også liknende historier om hvordan deres tenåringsbarn har deltatt i aksjonen mot Trump.

- Skapt katastrofe

Selv holdt Trump en lang tale på nesten to timer til de frammøtte der de færreste så ut til å bry seg om sosial distansering eller munnbind. Trump tok for seg mange temaer og angrep den ene politiske motstanderen etter den andre.

Blant annet gikk han ikke uventet løs på demokratenes presidentkandidat, Joe Biden.

- Joe Biden har forrådt, skapt katastrofe og mislykkes i alt han har gjort i 47 år. Han har støttet alle globalistangrep på bekostning av den amerikanske arbeideren. Joe Biden vil alltid svikte dere, sa Trump.

NÅDELØST OPPGJØR: Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden (t.v.) ber USAs president, Donald Trump, våkne opp. Video: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!