OVERGREPSARKIV: Her går advokat Kelly Clark gjennom 14 5000 sider med dokumenter, som tidligere har vært konfedensielle. Alle handler om overgrep, eller mistanker om overgrep, som skal ha skjedd i Boy Scouts of America. Foto: AP Photo/Greg Wahl-Stephens/NTBScanpix
OVERGREPSARKIV: Her går advokat Kelly Clark gjennom 14 5000 sider med dokumenter, som tidligere har vært konfedensielle. Alle handler om overgrep, eller mistanker om overgrep, som skal ha skjedd i Boy Scouts of America. Foto: AP Photo/Greg Wahl-Stephens/NTBScanpixVis mer

Publiserer 1200 filer fra det hemmelig overgrepsarkivet til speider'n

- Overgrep kunne ha vært unngått

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): The Los Angeles Times publiserte i går 1200 dokumenter fra det som var den amerikanske speiderens hemmelige overgrepsarkiv.

De nye dokumentene som nå er publisert, er fra 1985 til 1991.

Har ikke alt Til sammen har avisa publisert informasjon rundt 5000 menn og noen kvinner, som har blitt kastet ut av Boy Scouts of America på grunn av mistanker om overgrep.

Selv om dette tallet er høyt, så har ikke alle dokumentene publisert ennå.

Grunnen til at innholdet i overgrepsarkivet nå blir kjent er at høyesterett i Oregon i oktober bestemte at dokumentene skulle offentliggjøres, etter flere rettssaker mot speideren, initiert av ofre og medieorganisasjoner.

Svarteliste The Los Angeles Times har etter dette fått tilgang til mye av informasjonen fra arkivet.

Årsaken til at speideren hadde dette arkivet er at de ville hindre at personer som hadde blitt kastet ut av organisasjonen skulle bli med igjen, altså skulle det fungere som en svarteliste.

En av de som nå blir navngitt er Samuel J. Becker fra Canoga Park. Han var styreleder i speideren i fire år, før organisasjonen i 1991 ble gjort oppmerksom på at han hadde et langt rulleblad med overgrepssaker, og at han hadde sonet en fengselsstraff.

Da han var aktiv i speideren var han bare prøveløslatt, etter å ha blitt dømt for blotting.

Da speiderlederen ble konfrontert med denne informasjonen, ble han ifølge dokumentene.

- Han truet med å saksøke de som hadde gitt oss denne informasjonen, skriver mannen som konfronterte Becker.

Ikke anmeldt Informasjonen i arkivet viser at mange av overgriperne ble suspendert, og at mistankene ikke ble meldt videre til politiet. De fikk også dikte opp egne grunnen til at de sluttet i organisasjonen.

I noen tilfeller ble ikke en gang de pårørende til barnet varslet om overgrepsmistanker.

Speiderleder Gary L. Findlay fra Carol Stream i Illinois er også omtalt i dokumentene. Han ble dømt for overgrep mot en 15-åring i 1986.

I et brev fra en lokal styreleder står det at overgrepet kunne ha blitt unngått. Han skriver at han varslet en leder om sine mistanker, men lederen sa  da at mistankene burde bli glemt.

- Jeg er sint og frustrert over mangelen på god dømmekraft fra lederen, skriver styrelederen.

Navnene til ofrene, og annen identifiserende informasjon om dem, har blitt fjernet fra dokumentene.

På avisas nettside har de laget en liste over navn, der du kan trykke på en link, og så få se dokumentene som omtaler denne personen. De har også laget et interaktivt kart, der du kan se hvilke speidertropper som har blitt knyttet til personene i dokumentene.

Bedre retningslinjer Boy Scouts of America sier at de nå har forbedret sitt reglement, og mange eksperter sier at de nå har de beste retningslinjene når det kommer til overgrepsmistanker.

De har blant annet sjekket rullebladet til alle frivillige siden 2008, og i 2010 vedtok de at alle meldinger om overgrepsmistanker skal rapporteres til politiet.

RETTEN BESTEMTE: I oktober bestemte retten at speideren i USA måtte offentliggjøre sitt overgrepsarkiv. Foto: REUTERS/Fred Prouser/NTBScanpix
RETTEN BESTEMTE: I oktober bestemte retten at speideren i USA måtte offentliggjøre sitt overgrepsarkiv. Foto: REUTERS/Fred Prouser/NTBScanpix Vis mer