MØTER: Her er kardinaler under et møte i Vatikanet på mandag. De forbereder seg på å velge en ny pave, og har nå daglige møter for å finne ut hva de ønsker av den nye paven og hvem det kan være. Foto: EPA/OSSERVATORE ROMANO / NTB SCANPIX
MØTER: Her er kardinaler under et møte i Vatikanet på mandag. De forbereder seg på å velge en ny pave, og har nå daglige møter for å finne ut hva de ønsker av den nye paven og hvem det kan være. Foto: EPA/OSSERVATORE ROMANO / NTB SCANPIX Vis mer

Publiserer en svarteliste over pave-kandidater som skal ha skjult overgrep

Kaller dem «Dirty Dozen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En gruppe som representerer personer som har blitt utsatt for seksuelle overgrep av kirkepersoner offentliggjør nå en liste over pave-kandidater som skal ha vært med på å skjule overgrep i kirka, ifølge CNN.

På lista, som de kaller «Dirty Dozen», er det kardinaler fra flere land.

Det er Survivors' Network of those Abused by Priests (SNAP) som har offentliggjort listen, de forteller at den er dannet ved hjelp av informasjon fra media, offentlige dokumenter og ofre sine vitnemål.

- Bestemmer selv Kardinalene på lista har ikke ennå kommentert saken, ifølge CNN.

- Vi mener at det ikke er SNAP som skal bestemme hvem som skal delta under konklavet eller hvem som blir valgt som pave. Kardinalene kan bestemme dette selv, uten å få råd fra SNAP, sier Frederico Lombardi, katolsk prest og talsmann for Vatikanet, til CNN.

Mandag krevde gruppen at noen av de eldre kardinalene skulle trekke seg fra møtene som blir holdt før kardinalene velger en ny pave, på grunn av at de skal ha blitt beskyldt for å ha holdt overgrep skjult.

Kardinaler fra hele verden har blitt kalt til Roma for å delta i konklavet, der den neste paven skal velges.

- Aktuelle kandidater Det er ikke enna satt en dato for det hemmelige pave-valget, konklavet, men ifølge kirkens lover må det skje innen den 20. mars.

David Clohessy, leder i SNAP, sier at de har valgt å rette søkelyset mot de kardinalene som kan være aktuelle for pave-rollen.

- Det beste den nye paven kan gjøre er å disiplinere, degradere, fordømme og løse fra sine ordinasjonsløfter de kardinaler og biskoper som skjuler eller har skjult seksuelle overgrep mot barn. Det er det som mangler, sier han til CNN.

Han ønsker at den nye paven skal samle og overlevere alle dokumenter den katolske kirke har som omhandler overgrep til politiet.

- Flere skandaler Grunnen til at de nå velger å offentliggjøre listen, er at de tidligere har prøvd andre taktikker.

- Den korte forklaringen er at vi har prøvd å være stille, det fungerte ikke, så nå prøver vi å si det høyt. Vi må gjøre alt vi kan for at informasjonen skal nå ut, sier Barbara Dorris ved SNAP.

Den katolske kirken har blitt rystet av flere alvorlige overgrepsskandaler de siste åra, og den nye paven vil være under et stort press for å finne en ny måte å takle krisene på.

SNAP mener at det fremdeles er mange skjulte skandaler, som vil komme til overflaten med tiden.

KONKLAVE: Slikk så det sikstinske kapell i Vatikanet ut under forrige konklave i 2005. Ifølge loven i den katolske kirken må kardinalene begynne konklavet for å finne en ny pave før 20. mars. Foto: REUTERS/Osservatore Romano/Files/NTBScanpix
KONKLAVE: Slikk så det sikstinske kapell i Vatikanet ut under forrige konklave i 2005. Ifølge loven i den katolske kirken må kardinalene begynne konklavet for å finne en ny pave før 20. mars. Foto: REUTERS/Osservatore Romano/Files/NTBScanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer