Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Publiserte bilde av smilende Obama med gullklokker, caps og armtatovering

Hackere angrep Tea Party-bevegelsens hjemmesider. - De har blitt mindre populære de to siste årene, sier USA-ekspert.

BRUKTE OBAMA:  Hackerne publiserte blant annet et manipulert bilde av president Barack Obama, som holdt opp et kjede i tillegg til at han var ikledd gullklokker og caps.  Skjermdump: Independencehallteapartypac.com
BRUKTE OBAMA: Hackerne publiserte blant annet et manipulert bilde av president Barack Obama, som holdt opp et kjede i tillegg til at han var ikledd gullklokker og caps. Skjermdump: Independencehallteapartypac.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av nettsidene til den svært høyreradikale Tea Party-bevegelsen i USA skiftet i dag innhold etter at hackere angrep og gjorde store skadeverk. 

Hackerne publiserte blant annet et manipulert bilde av president Barack Obama, som holdt opp et kjede i tillegg til at han var ikledd gullklokker og caps.

Gjentatte ganger har de skiftet ut innhold på siden, og nylig publiserte de et bilde av en ape med påskriften «There is no need to be upset».

Det er ukjent hvem som står bak angrepene.

Høyreskrudd Tea Party-bevegelsen er sammensatt av mange organisasjoner som Tea Party Patriots, Tea party Express, FreedomWorks og Americans for Prosperity. USA-ekspert og førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskolen i Volda, Alf Tomas Tønnessen, kjenner ikke til denne nettsiden.

- Det har blitt debattert hvorvidt bevegelsen er en ordentlig grasrotbevegelse eller om den er en gunstgressbevegelse, som styres av rike støttespillere. Den nettsiden er ikke av de mest kjente, sier han.

Bevegelsen er nært knyttet til Republikanerne og har kjempet aktivt i mot Obamas helsereform. Tønnessen mener de har bidratt til å flytte tyngdepunktet hos Republikanerne lenger mot høyre.

- De er lite villig til å inngå kompromisser. Under debatten om USAs gjeld i sommer kom det ikke på tale fra dem at det skulle være noen skatteøkning.

Sterk motstand Han mener dette var et eksempel på hvor langt bevegelsen er villig til å gå. Obamas kommunikasjonssjef Dan Pfeiffer sa i september at målet er å gi de aller rikeste like høy skatteprosent som middelklassen.

Obama har flere ganger understreket at han har forsøkt å samarbeide med republikanerne om skatt og underskuddet, men at de nekter å bevege seg i sin motstand mot å øke skatten.

- De satte nærmest kredittverdigheten i fare. De ønsker å svekke det føderale ansvaret, og de kommer med ideer som er mye lenger til høyre enn det som er vanlig for Republikanere, sier Tønnessen.

Lav skatt for rike Da presidenten talte i januar satte han tonen for valgkampen ved å ta for seg økonomien og fordelingen av godene i det amerikanske samfunnet.

Presidenten mener USA står overfor et avgjørende valg. Enten kan landet satse på et system hvor en stadig mindre andel av befolkningen klarer seg veldig bra, mens flertallet så vidt kommer seg gjennom hverdagen.

Mitt Romney har for eksempel tjent 42,5 millioner dollar de siste to årene, men bare betalt 13,9 prosent i skatt i 2010, skriver BBC.

By- og bygdeforskjell
Tønnessen synes det er «oppsiktsvekkende» at Richard Mourdock lyktes med å vinne primærvalget mot Indiana-senator Richard «Dick» Lugar tirsdag. Seieren kan krediteres Tea party-bevegelsen, mener Tønnessen. Dette til tross for at bevegelsen har falt på meningsmålerne de to siste årene. 

- En grunn til at de har lyktes er den amerikanske tradisjonen om å ha en viss skepsis mot eliten eller antiintellektualisme. Antiintellektualismen gjenspeiles i høyresidens motvilje mot å lytte til klimaforskere, sier han, og fortsetter:

- I USA er verdisynet forskjellig mellom byene og på landsbygda samt deler av forstedene. Mens Obama lykkes i byene, er personer på landsbygda mer skeptiske mot føderale myndigheter. 

APESTREK:  Hackerne publiserte en ape på bevegelsens nettsider. Skjermdump: Independencehallteapartypac.com
APESTREK: Hackerne publiserte en ape på bevegelsens nettsider. Skjermdump: Independencehallteapartypac.com Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!