Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Publiserte Muhammed-karikatur i 2006 - nå demonstrerer hun mot Saudi-Arabia

Heidi Norby Lunde (H) og Snorre Valen (SV) danner felles front mot saudiarabisk torturdom.

SKAL DEMONSTRERE: I morgen tidlig skal Heidi Nordby Lunde (H) og Snorre Valen (SV) demonstrere foran Saudi-Arabias ambassade i Oslo. - Et land som pisker sine innbyggere eller kun tillater kvinner å sykle dersom det skjer i en park og med en oppasser, trenger ikke  karikaturtegnere. De er en karikatur i seg selv, vil hun si i appellen sin.   
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKAL DEMONSTRERE: I morgen tidlig skal Heidi Nordby Lunde (H) og Snorre Valen (SV) demonstrere foran Saudi-Arabias ambassade i Oslo. - Et land som pisker sine innbyggere eller kun tillater kvinner å sykle dersom det skjer i en park og med en oppasser, trenger ikke karikaturtegnere. De er en karikatur i seg selv, vil hun si i appellen sin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saudi-Arabia har fordømt terroranrepene i Paris, og søndag marsjerte Saudi-Arabias ambassadør til Frankrike, Mohammed Ismail Al-Sheikh, for ytringsfrihet i byens gater.

- Et hykleri uten like. Det var mange hyklere i de gatene der, som Russland. Men for Saudi-Arabia er det et hykleri i dobbel forstand, fordi ambassadøren representer et fryktelig reaksjonært islamistisk styresett, som indirekte gir legitimitet til de terrorhandlingene vi så i Pairs, slår SV's Snorre Valen fast.

Bare to dager før den saudiarabiske ambassadøren marsjerte for ytringsfrihet, ble nemlig den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi dratt fram på et torg og gitt 50 smertefulle og fornedrende piskeslag over ryggen - fordi han har tatt til orde for religiøs liberalisering.

I morgen skal derfor Valen og stortingskollega Heidi Nordby Lunde fra Høyre begge delta i en demonstrasjon foran Saudi-Arabis ambassade i Oslo.   

- Mange over hele verden har reagert voldsomt på uhyrlighetene i Paris. Det er viktig også å markere avstand mot de uhyrlighetene som skjer andre steder i verden, sier Lunde til Dagbladet.

Les også: blogger ble lenket fast og pisket fordi han «fornærmet islam»
  - Hykleri Slagene Badawi mottok forrige fredag, var bare de første av de totalt 1000 piskeslagene han er idømt, i tillegg til 10 års fengsel. Angivelig fordi han ikke skal dø av torturen, har retten bestemt at piskeslagene skal deles ut hver fredag i 19 uker framover.

Badawis forbrytelse: Han har bedrevet religionskritikk og ytret seg om aktuelle spørsmål i det saudiarabiske samfunnet, blant annet gjennom en blogg som retten mener fører til ustabilitet i landet, som latterliggjør islamske institusjoner og som har gått utenfor lydigheten til riket.

I morgen skal Badawi motta 50 nye piskeslag. Klokka 8.45 starter demonstrasjonen utenfor regimets ambassade i Oslo, der både Valen og Nordby Lunde (H) skal holde appeller.    

Lunde, som representerer Oslo på Stortinget, er også kjent som bloggeren «Vampus». Hun sier til Dagbladet at det er viktig for henne å vise solidaritet med en felles blogger.

I 2006, da den såkalte karikaturstriden raste, valgte hun å publisere en Muhammed-tegning på sin egen blogg

- Jeg mener å se at debatten har bedret seg siden den gang. Jeg har ikke sagt så mye denne gangen, fordi jeg syns det bra at andre politikere også «binder seg til masta». I 2006 lot man dem som gikk i bresjen, stå igjen aleine. Sånn er det heldigvis ikke nå, sier hun.         
- Derfor er det også viktig og bra at denne markeringen er såpass tverrpolitisk. Selv om også jeg kan bli lei meg når SV eller andre angriper mine sentrale verdier og min verdensanskuelse, syns jeg det er greit.  Vi kan være politisk uenige og også såre hverandre, og nå står vi sammen om å forsvare retten til å gjøre det.  

- Norge har tatt avstand mot dommen, og utenriksminister Børge Brende (H) har forklart at UD vil følge Badawis sak nøye. Er dette tilstrekkelig, syns du?

- Ja, jeg syns det er bra at man har tatt tydelig avstand fra dommen, og at man tar opp denne konkrete saken og andre typer menneskebud i den dialogen vi har med Saudi-Arabia.
  - Støtter Taliban og IS Valen, som representerer Sør-Trøndelag på Stortinget, er langt fra enig i at norske myndigheter gjør nok.

- Vi trenger en ny Saudi-Arabia-politikk. Det kan ikke være sånn at menneskerettighetsbrudd er noe vi tar opp som et haleheng når vi vi er ferdig med å diskutere business, sier han.    

- Norske statsråder har i lang tid gått i skytteltrafikk til Saudi-Arabia, og det har ikke vært statsråder med ansvar for å følge opp menneskerettighetsbrudd. Det har stort sett gått i olje og næring, fortsetter Valen.

- Samtidig er Saudi-Arabia kanskje det landet det er verst å leve i, som religiøs dissident. Vi snakker om et regime som støttet Taliban og som anklages for ha nære bånd til Den islamske staten (IS), legger han til.   
   - Kan aldri gjøre nok I høst har Klassekampen skrevet flere artikler om hvordan Norge jobber for å styrke det økonomiske samarbeidet med regimet, som halshogger fanger og anklages for å sponse Den islamske staten (IS).

Det er Human-Etisk Forbund og Amnesty Norge som har gått sammen for å arrangere demonstrasjonen.

- Vi er opptatt av religionskritikk skal være lovlig, sier styreleder i Human-Etisk Forbund Tom Hedalen til Dagbladet.  

På spørsmål om han syns norske myndigheter gjør nok, svarer han:

- Man kan aldri gjøre nok når man ser at enkeltpersoner lider i disse regimene. Vi må ta tydeligere avstand, og så registrerer jeg at mange land, Norge inkludert, syns Saudi-Arabia er en interessant samarbeidspartner og handelspartner.

- ET HYKELRI UTEN LIKE: Snorre Valen (SV) reagerer kraftig på at Saudia-Arbias har tatt avstand mot terroren i Paris. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- ET HYKELRI UTEN LIKE: Snorre Valen (SV) reagerer kraftig på at Saudia-Arbias har tatt avstand mot terroren i Paris. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer