ØDELAGT INFRASTRUKTUR: Ødelagt bruer og veier gjør arbeidet med å få fram mat og vann ekstra krevende. Det gjør det også vanskelig å ta seg fram. Her vader Marta Sostre Vazquez over en elv, etter å ha besøkt familie. Brua som de vanligvis ville gått over, ble tatt av stormen. Foto: AP Photo / Gerald Herbert / NTB scanpix
ØDELAGT INFRASTRUKTUR: Ødelagt bruer og veier gjør arbeidet med å få fram mat og vann ekstra krevende. Det gjør det også vanskelig å ta seg fram. Her vader Marta Sostre Vazquez over en elv, etter å ha besøkt familie. Brua som de vanligvis ville gått over, ble tatt av stormen. Foto: AP Photo / Gerald Herbert / NTB scanpixVis mer

Puertoricansk ordfører raser mot Trump-administrasjonen: - Dere dreper oss med ineffektivitet

Men presidenten er ikke enig. - Vi har gjort en utrolig god jobb, sier Donald Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump lover at hans administrasjon skal gjøre alt de kan for å gjenoppbygge Puerto Rico, som ble påført enorme skader da orkanen «Maria» feide over øygruppa.

Oppgaven som står foran amerikanske og puertoricanske myndigheter er enorm. Situasjonen blir ikke enklere av at det er mangel på både mat og vann. I tillegg er elektrisitetsforsyningen fremdeles borte og veier og bruer er ødelagt.

- Utrolig god jobb

Fredag fikk riktignok flere tusen vann og mat, 30 prosent av telefonlinjene på øya er oppe igjen, halvparten av supermarkedene er åpne og rundt 60 prosent av bensinstasjonene er i drift igjen.

Men fremdeles mangler mange tilgang på rent vann.

Donald Trump sier at Puerto Rico er «helt ut av stand» til å håndtere katastrofen på egen hånd, ifølge nyhetsbyrået AP.

- De jobber hardt, men det er ingenting igjen der, sier Trump, som også mener at hans administrasjon gjør en god jobb.

- Vi har gjort en utrolig god jobb med tanke på at det ikke er noe å jobbe med der.

Rasende ordfører

Det synet deler ikke ordføreren i San Juan, Carmen Yulin Cruz. Hun er rasende.

Årsakene til det er nok flere, men spesielt en kommentar fra fungerende innenriksminister, Elaine Duke, har gjort mange på Puerto Rico regelrett forbannet.

Duke kalte de føderale hjelpetiltakene en «god nyhetshistorie».

- Vi dør og dere dreper oss med ineffektivitet. Jeg trygler de som kan høre oss om å redde oss fra døden, sier ordfører Cruz.

Duke forsøkte fredag å nyansere den opprinnelige kommentaren, da hun sa at det var en god historie på grunn av «vår evne til å nå folk og det begrensede antall dødsfall».

- La meg oppklare. Det var gode nyheter at folk i Puerto Rico og mange andre offentlige tjenestefolk jobber sammen, sa Duke da hun ankom Puerto Rico fredag.

- Dette er en «folk dør»-historie, responderte Cruz.

Donald Trump har uansett lovet at hans administrasjon ikke kommer til å hvile før folk i Puerto Rico er trygge, skriver CNN.

- Det er total ødeleggelse. Men jeg synes det går ganske bra, tross alt, sa Trump da han forlot Det hvite hus fredag.

- Tap av liv er alltid tragisk. Men det er utrolig. Resultatene vi har hatt med hensyn til tap av liv. Folk kan ikke tro hvor vellykket det har vært, relativt sett.

Gjeldstynget

Men Trump kom også med et ørlite spark i retning av Puerto Rico, som var neddynget av gjeld også før orkanen raserte øya.

- Regjeringen i Puerto Rico må jobbe sammen med oss for å finne ut hvordan den massive gjenoppbyggingen, den kommer til å bli den største noensinne, skal finansieres og organiseres, og hva vi skal gjøre med den enorme, eksisterende gjelden på øya, sa Trump, samtidig som han forsvarte sin administrasjon mot den kritikken som har kommet.

- Dette er en øy omgitt av vann, stort vann, havvann. Vi jobber tett med de territorielle og lokale myndighetene, som er totalt, og uheldigvis, ute av stand ti å håndtere denne katastrofale krisen på egen hånd.

Han har imidlertid midlertidig opphevet en lov som har lagt begrensninger på at utenlandske skip kan levere varer til øya.

Tiltaket vare i ti dager og har som mål å gjøre det enklere å få fram nødvendige forsyninger til Puerto Rico.

FEMA (Federal Emergency Management Agency journ.anm.) sier at de så langt har delt ut 2,5 millioner liter vann og 2 millioner måltider, skriver nyhetsbyrået AP.

Representantenes hus har også bevilget en økning på 6,7 milliarder dollar til nødhjelpsarbeid.

Apokalyptisk

Og det er trolig penger som kommer godt med. Tidligere denne uka beskrev folkevalgte forholdene i landet som apokalyptisk.

- Ødeleggelsen i Puerto Rico har satt oss tilbake nesten 20 til 30 år. Vi kan ikke benekte at Puerto Rico er forskjellig fra hva det var for en uke siden. Ødeleggelsen av eiendommer, raserte bygning, familier uten hjem, rusk overalt. Det grønne på øya er borte, sier bosettingskommisjonær Jenniffer Gonzalez, ifølge nyhetsbyrået AP.

Maria er den største orkanen som har truffet Puerto Rico siden 1928, skriver NTB.