Puh, på plass

«Mangfold» var trylleordet for å få 40 prosent kvinner i styrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FØR JUL får de siste kvinnene en panisk telefon. Bare seks norske ASA-selskaper har ennå ikke klart å rekruttere noen kvinner til sine styrer. Det haster med å oppfylle kravet i aksjeloven. Og med ikke å bli hengt ut som den mest sidrumpa gutteklubben.

Det norske kravet er unikt. Skeptikerne tok feil. Likestillingslandet Norge vil, når klokka slår 2008, ha nådd målet om 40 prosent kvinner i allmennaksjeselskaper (ASA) på Oslo Børs. Innspurten gjennom den toårige overgangsperioden, har vært nølende. I juni var andelen omsider kommet opp på 55 prosent og midt i november var 73 prosent av selskapene i mål. Men under fire prosent av selskapene har kvinnelig styreleder.

HVORDAN BLE et så radikalt likestillingstiltak akseptert blant næringslivsledere som ofte kun har et tonn med forakt til overs for kvotering? Hvordan overvant en næringsminister fra Høyre, Ansgar Gabrielsen motstanden? Og hvordan oppnådde lovforslaget nærmest politisk konsensus? Det er interessante spørsmål som stipendiat Siri Øyslebø Sørensen fra Senter for kjønnsforskning ved NTNU jobber med i doktorgradsprosjektet «Women on board. Changing balance – changing beliefs?». Kjønnsforskeren som er intervjuet på kilden.no mener fokuset på mangfold er ja-ordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer