HOLDT HISTORISK TALE: Catalonias regionpresident Carles Puigdemont holdt tale til parlamentet i kveld. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB Scanpix
HOLDT HISTORISK TALE: Catalonias regionpresident Carles Puigdemont holdt tale til parlamentet i kveld. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Puigdemont: - Jeg påtar meg mandatet fra folket for at Catalonia skal bli en uavhengig stat

Erklærte at folkeavstemningen om selvstendighet er bindende, men ønsker dialog med Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARCELONA/OSLO (Dagbladet): Catalonias regionpresident Carles Puigdemont holdt som varslet tale i kveld, der han skisserte veien videre for regionens status.

I talen erklærte presidenten at han i tråd med resultatet fra folkeavstemningen 1. oktober vil arbeide for at Catalonia blir en selvstendig republikk - men presiserte samtidig at han ønsker dialog med Spania om veien videre.

Talen skulle egentlig finne sted klokka 18, men ble utsatt en time, mens Puigdemont diskuterte på bakrommet, og en anmonding fra opposisjonen om å avlyse samlingen ble behandlet, ifølge Euronews.

- De gjorde oss små

Ca. 19.12 gikk Puigdemont på talerstolen. Han sa han ville «forklare» konsekvensene av den nylige folkeavstemningen, der et flertall stemte for katalansk selvstendighet.

- De gjorde oss små - Spania - men Catalonia er en europeisk sak, sa presidenten i åpningen.

I BEREDSKAP: Spansk politi er sterkt til stede i Barcelona i tilfelle opptøyer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I BEREDSKAP: Spansk politi er sterkt til stede i Barcelona i tilfelle opptøyer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Puigdemont sa han hadde rådført seg med mange foran talen, og understreket at regjeringen står samlet bak beslutningen.

Han påpekte volden politiet utøvde mot katalanerne på dagen for folkeavstemningen.

- Målet var å provosere fram panikk og få folk fra å stemme, sa han.

Han anslo videre at en halv million mennesker ble forhindret fra å stemme, pga. spansk innblanding.

- De arresterte noen av oss, det hindret oss ikke, sa han.

Applaus

Puigdemont fikk tidvis applaus fra den folkevalgte forsamlingen.

Han sa at «Catalonia brakte demokrati til Spania», og siktet til at regionen sluttet seg til grunnloven av 1978, etter diktator Francos død tre år tidligere.

DEMONSTRERER: Tusenvis av demonstranter er i gatene. Foto: Felipe Dana / AP / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Tusenvis av demonstranter er i gatene. Foto: Felipe Dana / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi prøver å justere vår status - med lovlige midler, sa presidenten.

Han framholdt at katalanerne har stemt for at Catalonia skal bli en stat, og antydet en ny folkeavstemning. Retorikken hans tydet for øvrig på at glasset er fullt overfor Spania.

- Vi prøvde å snakke med dem, vi prøvde å holde en folkeavstemning som i Skottland. Hvorfor er dette mulig i Storbritannia, men ikke i Spania? spurte han.

- Har gjort seg fortjent til selvstendighet

- Vær så snill å forstå hvorfor vi må gjøre dette. Vi er ikke gale, vi er bare vanlige folk som ønsker å stemme, sa han.

- Gjennom resultatet fra folkeavstemningen har Catalonia gjort seg fortjent til å være en egen stat, sa Puigdemont.

Han sa at Catalonia vil foreta de formelle skrittene for å bli en selvstendig republikk. Og fikk stormende applaus fra forsamlingen.

VOLD: Spansk politi bruker fysisk makt for å fjerne katalanske demonstranter fra stemmelokaler. Video: De katalanske myndighetene / CNNVis mer Vis mer

Puigdemont understreket at Catalonia er åpen for dialog med Spania.

- Urnene sier ja til uavhengighet, og det er den veien jeg er klar til å følge. Jeg påtar meg mandatet fra folket for at Catalonia skal bli en uavhengig stat, sa presidenten.

Han understreket at han utsetter iverksettelsen noen uker for å kunne starte en dialog med de spanske myndighetene.

- Helt crazy dag

Spenningen var stor i parlamentsbygningen på Parc de la Ciutadella i Barcelona sentrum, der opptil tusen journalister hadde tatt plass. Funksjonærer måtte stadig skyve bort folk.

- Dette er en helt crazy dag, sukket en katalansk TV-reporter til Dagbladets journalist.

Utenfor sto tusenvis av demonstranter, de fleste angivelig pro-løsrivelse.

Politinærvær

Puigdemont ankom bygningen klokka 17, til applaus. Han gikk stødig mot plenumssalen, som er lukket for alle uten akkreditering.

Ifølge den amerikanske avisa Bloomberg sto spansk politi klare til å pågripe den katalanske presidenten i tilfelle han erklærer uavhengighet.

Spansk politi er sterkt til stede i Barcelona. Alle har friskt i minnet at mellom 800 og 900 ble skadd da de slo ned på folkeavstemningen om uavhengighet for halvannen uke siden.

Sentralregjeringen i Madrid, og Spanias høyesterett, er klare på at en uavhengighetserklærig fra Catalonia er i strid med den spanske grunnloven.

Folkeavstemningen ga 92 prosent for uavhengighet, men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i valget.

Splittet

Den katalanske befokningen står tilsynelatende langt fra samlet bak kravet om uavhengighet. I helga demonstrerte flere hundre tusen i Barcelona, til støtte for et fremdeles samlet Spania.

Et eventuelt selvstendig Catalonia kan heller ikke vente seg overveldende internasjonal støtte. I går erklærte både Frankrike og Tyskland at de støtter et samlet Spania.

Striden går også ut over katalansk næringsliv; flere store selskap har permanent eller midlertidig flyttet sine kontorer til Madrid.