Pulten står tom

Shila Bigdelys (13) klasseforstander, Teresa Ballester, gruer seg til å snakke om drapet på Shila Bigdely med elevene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

TORREVIEJA (Dagbladet): Shila ble funnet død og delvis avkledd i Playa Flamenca i Spania fredag klokka 16.30. Politiet etterforsker saken som en draps- og voldtektssak.

- Det har spredd seg frykt blant elevene. Når jeg får se pulten hennes stå tom i dag, vil det bli et grusomt øyeblikk. Det vil bli en veldig tung dag for alle. Jeg har det helt forferdelig, sier læreren ved Instituto de Educacisn Secundaria (IES) i San Miguel.

Familien, klassestyreren og rektoren hennes tegner et bilde av en stille og intelligent jente, som hadde vanskelig for å trives og få venner i Spania, først og fremst på grunn av språkproblemer.

Shila Bigdelys familie flyttet fra Oslo til Playa Flamenca sør for Torrevieja for et halvt år siden. Språkproblemer gjorde det vanskelig for henne.

Skoleflink

- Hun var en veldig skoleflink jente i Norge, men karakterene hennes dalte de første månedene i Spania, før de tok seg opp igjen. Hun måtte få ekstraundervisning i spansk, og spesiell oppfølging fra lærerne i andre fag, sier faren Farhad Bigdely til Dagbladet.

- Hun var veldig flink til å tegne. Hun har blant annet stilt ut en tegning på et galleri i Oslo, sier han. Bigdely jobbet selv som barneskolelærer i Oslo ett år.

Læreren Teresa skjønte at Shila hadde bedre kunnskaper enn hun klarte å få vist på skolen.

- Veldig stille

- Shila var en veldig beskjeden elev, veldig stille og taus. Hun hadde en upåklagelig framferd og oppførsel, og var ei hyggelig jente. Men hun hadde lite å gjøre med de andre elevene i klassen og snakket sjelden i timen. Shila var veldig arbeidsom, sier Ballester.

- Det var fortvilende å se hvordan den intelligente jenta strevde med språket. Jeg kan ikke bedømme hennes språkkunnskaper ut ifra det jeg så av henne i timene mine. Hun svarte bare «ja» når jeg spurte henne om noe, sier læreren.

- Det virket ikke som om hun var sterkt knyttet til noen av klassekameratene. I friminuttene fant hun venner blant de engelsktalende elevene, sier hun.

Nedslitt skole

Shilas skole ligger i San Miguel, om lag åtte kilometer fra hjemmet. Skolen bærer preg av å være sterkt nedslitt. Shilas klasserom ligger i ei brakke. Utenfor i skolegården ligger søppelet strødd, og utearealene er lite innbydende.

- Telefonene glødet

Kontrasten må ha vært stor fra Veitvedt skole, der Shila var elev før hun flyttet til Spania.

Rektor Manuel Fresneda Saez fikk vite om dødsfallet av politiet.

- Elevene på skolen fikk vite om det som hadde skjedd via SMS, sier han.

- Mobiltelefonene deres glødet. Jeg hadde lørdag et møte med skolestyret og foreldrerådet for å finne ut hvordan vi skal markere tapet av Shila.

- I formiddag skal lærerådet og skolestyret komme sammen, og vi vil trolig markere med blomster og lys. Vi vil uttrykke medfølelse og sympati med familien etter det som har skjedd. Elevene vil få hjelp av sine lærere til å få gitt uttrykk for sine følelser, og få svar på spørsmål de måtte ha. Skolepsykologen vil være tilgjengelig, sier rektoren.

- Hjertet vårt

Hjemme hos familien er fortvilelsen sterk.

- Vi har ikke noe vanlig liv lenger. Vi savner datteren vår. Hun var livet vårt. Jeg vet ikke hvordan dette skal gå videre, men som far må jeg ta ansvar for familien min. Vi må finne den personen som har gjort dette, og straffe ham, sier Farhad Bigdely.

Han vurderer å flytte fra Spania og hjem til Norge igjen.

- Alt kommer an på resultatet av etterforskningen. Jeg reiser med familien min dit barna mine trives. Jeg føler meg halvt norsk. Naboer og venner har støttet oss helt siden det skjedde, og det hjelper oss veldig mye. Jeg holder ikke ut tanken på at hun er borte, sier faren.

FRYKT: - Det har spredd seg frykt blant elevene, sier Teresa Ballester, Shilas klassestyrer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer