RYKKET: Bombegruppen rykket tirsdag ut til UiO etter melding om et mistenkelig brev som inneholdt hvitt pulver. Innholdet ble ansett som farlig. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix
RYKKET: Bombegruppen rykket tirsdag ut til UiO etter melding om et mistenkelig brev som inneholdt hvitt pulver. Innholdet ble ansett som farlig. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpixVis mer

Pulverbrev skal ha inneholdt trusler: Undersøker navngitt person i utlandet

Universitet i Oslo mottok et angivelig trusselbrev fra utlandet tirsdag denne uka. Politiet undersøker en navngitt person.

Tirsdag morgen rykket alle nødetater og politiets bombegruppe ut til Universitetet i Oslo (UiO) etter at det ble oppdaget et mistenkelig brev med hvitt pulver og lengre tekster.

UiOs pressekontakt Hege Svanes opplyste til Dagbladet at brevet ble tatt i mot på budsentralen i Lucy Smiths hus på Blindern, og Ifølge politiet ble fem ansatte eksponert for stoffet som ble ansett som potensielt farlig.

Rundt klokka 13.15 ble brevet fraktet bort av bombegruppa for videre analyse. Pulveret viste seg senere å være ufarlig støv sammensatt av stein og metall. Men tekst som var vedlagt i den samme pakken skal imidlertid ha inneholdt trusler.

- Vi erfarer at brevet angivelig inneholder trusler. Vi tar dette alvorlig og undersøker saken ytterligere, sier seksjonsleder Rune Skjold ved økonomi og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt til Dagbladet torsdag.

Utenlandsk avsender

Det mistenkelige brevet ble sendt til universitetet via vanlig post fra utlandet. Politiet jobber nå med å oversette teksten som lå vedlagt for å kunne tyde budskapet bedre.

- Brevet kommer fra utlandet og vi har sendt en hendvendelse til det aktuelle landet for å få opplysninger, samt sporet opp avsenderen, sier Skjold.

Pakken ble plassert på et isolert rom der politiets bombegruppe tirsdag satte i gang undersøkelser. Etter en stund ble pakken og hele innholdet fraktet vekk i en gjennomsiktig beholder til Forsvarets forskningsinstitutt som brukte hele tirsdag ettermiddag og kveld på analysene.

Politiet ønsker ikke å kommentere innholdet i beslaget, eller hva som står i brevet.

- Hvilket land ble brevet sendt fra?

- Brevet kommer fra nord i Europa. Det er det eneste jeg kan si på nåværende tidspunkt som følge av en pågående etterforskning.

Undersøker navn

Avsenderen skal også ha lagt igjen et navn i de vedlagte tekstene. Dette undersøker politiet som den aktuelle gjerningspersonen.

- Avsenderen etterlot seg et navn og vi antar at dette er personen som har sendt brevet. Stoffet brevet inneholdt var ikke farlig, men vi tar alle eventuelle trusler seriøst, sier han.

- Hvilke konsekvenser kan dette få for vedkommende?

- Det er en vurdering vi må ta underveis i etterforskningen. Foreløpig vet vi lite, sier Skjold til Dagbladet.

RYKKET UT: Alle nødetater rykket ut til Universitetet i Oslo tirsdag denne uka, da det ble oppdaget et mistenkelig brev som inneholdt hvitt pulver. Video: Lars Eivind Bones Vis mer Vis mer Vis mer