LETTET: Pressesjef John Eckhoff i Posten sier han og de ansatte på postterminalen er lettet over nyheten. Foto: Per Flåthe.
LETTET: Pressesjef John Eckhoff i Posten sier han og de ansatte på postterminalen er lettet over nyheten. Foto: Per Flåthe.Vis mer

Pulveret som sendte 44 til sykehus i Vestfold var mel

Politiet utelukker ikke at det er sendt i posten for å skremme - og fortsetter etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det opplyser politiet i en pressemelding.

- Politiet har nå mottatt de siste testresultatene fra innholdet i pakken fra postterminalen i Stokke som inneholdt et hvitt pulver. Forsvarets Forskningsinstitutt har gjennomført analyser av stoffet og har konkludert med at pulveret var ufarlig og er et melprodukt, skriver de i pressemeldingen.

- Lettet Det var torsdag kveld at det gikk hull på en postforsendelse på Stokke i Vestfold. 44 mennesker ble totalt sendt til sjukehus for en sjekk, og fjorten av dem ble innlagt på isolat gjennom natta.

- Vi er veldig letta over at det var et ufarlig stoff. Det har vært mye usikkerhet det siste halvdøgnet. Nå har jeg nettopp vært i møte med ansatte, og de veldig letta og veldig slitne, sier pressesjef John Eckhoff i Posten.
 
De postansatte skal ha hatt symptomer som svie i halsen, rød hud og kløe - men det er foreløpig uklart hvordan symptomene kan forklares.

- Det er sikkert noen som lurer på hvordan man kan reagere på mel, men her er det altså noen vurderinger som man har vært nødt til å ta i løpet av noen hektiske minutter, som også har med hvem det var adressert til og sendingens karakter, sier Postens pressesjef John Eckhoff til Dagbladet.

Frigitt Politiet roser måten det ble håndtert på fra de ansatte.

- Hvis man er usikker er det dette som er riktig måte å håndtere det på, sier politioverbetjent Knut Erik Ågrav i Vestfold-politiet.

Politiet har nå fjernet sperringene de satte opp rundt postterminalen i går, men vil fortsette å etterforske saken for å finne ut hvem som har sendt forsendelsen.

Det var en vanlig konvolutt med mel i, noe som ligner måten man antar er den hyppigst brukte metoden for å smugle enkelte typer narkotika inn til landet på.

- Hvorfor skulle noen postlegge en konvolutt med mel i?

- Det er lett å tenke at det er for å skremme noen, men det vet jeg ingenting om.

Politiet vil følge opp saken for å prøve å finne ut nettopp det, ettersom forsendelsen fikk så store konsekvenser.

Gleder seg Da hendelsen skjedde, tok politiet det på stort alvor. De sperret av området i en radius på 100 meter, og både ambulansepersonell og enkelte pasienter iførte seg fullt smittevernutstyr og gassmasker.

Politiets bombegruppe rykket ut og beslagla stoffet, som deretter ble sendt videre til Forsvarets Forskningsinstitutt på Kjeller for analyse. 

Det var knyttet stor spenning til hva analysesvarene ville vise. I USA opplevde man nemlig at såkalt anthrax, miltbrannsporer, ble brukt som terrorvåpen i kjølvannet av 11.september.

Foreløpige analyseresultater avklarte imidlertid tidlig at det ikke er biologiske smittestoffer i pulveret.

Norsk politi og svensk politi har snakket sammen i løpet av dagen, fordi det tidlig i morges ble oppdaget to mystiske pulver-forsendelser også i nabolandet.

Også her ble den aktuelle postterminalen sperret av. 
 
- Vi har snakket med svensk politi, og det viser seg at de to forsendelsene der også er ufarlige, sier Ågrav.

Saken oppdateres

SPERRET AV:  14 ble sendt til sykehus etter funn av mistenkelig pakke i postterminal. Terminalen ble evakuert, og politiet har sperret av et område med radius på 100 meter rundt bygget. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix
SPERRET AV: 14 ble sendt til sykehus etter funn av mistenkelig pakke i postterminal. Terminalen ble evakuert, og politiet har sperret av et område med radius på 100 meter rundt bygget. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix Vis mer