Pulverisert ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dødsulykken i Trondheimsveien i Oslo søndag, har for alvor rettet søkelyset mot de mange gamle bygårdene som finnes både i hovedstaden og i andre byer, og som kan utgjøre en fare for folk som passerer på gata. Man skal ikke gå mange meterne, verken på vest- eller østkanten av Oslo for å finne eksempler på leiegårder som står til forfalls. Noen av dem er sikret godt, andre ikke. Søndagens tragiske ulykke viser at selv sikring kan vise seg å være utilstrekkelig, fordi tiltakene er overlatt eier uten at noe offentlig vesen kan kontrollere at sikringen er utført tilfredsstillende.

I det hele tatt har saken avslørt betydelige svakheter i den offentlige behandling av bygge- og rehabiliteringssaker. Det er rett nok knapt noe samfunnsområde som er så detaljert regulert som plan- og bygningsvirksomheten. Men likevel gir slike saker inntrykk av ansvarspulverisering, kompliserte prosesser og mange aktører med motstridende interesser. Verneinteresser har legitime krav når gamle hus forfaller, investorer har økonomiske interesser og beboere ønsker å bo billigst mulig. Ofte møter vi eksempler på ren trenering også fra eieres side når de kommer i konflikt med andre interesser. Følgen blir ofte ytterligere forfall og fare for liv og helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer