Pumper regninga ned

I går kunne familien Weinhold/Geuens skru på sin nye varmepumpe for første gang. De håper investeringen merkes alt på neste strømregning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Det var først og fremst min egen strømregning som førte til at jeg gjorde dette. I desember så jeg at dette kom til å bli dyrt. Jeg går ut fra at dette kan redusere forbruket og få regningene ned. Ifølge det vi hører i media, vil det ikke bli vesentlig billigere strøm i framtida. Derfor tror jeg dette er en investering som vil lønne seg, sier orkesterbassisten Markus Weinhold.

Effektiv pumpe

Kjøletekniker Gunnar Førland fra Mitec har akkurat satt på dekselet til det som skal bli familiens nye varmekilde. Varme trekkes ut av lufta på husets utside, varmes ytterligere opp og pumpes inn i huset. Ved optimale forhold gir varmepumpa fire ganger så mye energi som den bruker.

- Jeg er sikker på at dette er den beste måten å varme opp et hus på her i Stavanger, hvor det ikke er sprengkulde og temperaturen ligger mellom 0 og 10 grader i lange perioder, sier Weinhold.

Alle som etter 1. februar installerer varmepumpe, pelletsovn eller strømstyringssystemer, kan søke statsstøtte på inntil 5000 kroner. Oppslutningen om tilbudet har vært over all forventning: I går fikk Enova inn over 2000 søknader. Siden lørdag har over 5200 husstander søkt.

Salget går unna

Selv uten pengestøtte fra staten har varmepumpesalget steget kraftig de siste åra. I 2001 ble det installert 6400 anlegg, 86 prosents øking fra året før. Norsk varmepumpeforening (Novap) tror dette tallet ble doblet i fjor.

- Vi har ikke laget statistikk for 2002 ennå, men vi regner med at det ble solgt mellom 10000 og 12000 varmepumper i fjor, sier Roar Rose, daglig leder i Novap.

Det er høyst variabelt hvor mye man kan spare på ulike strømbesparende tiltak. Ikke bare er det pris- og kvalitetsforskjeller på utstyret. Men hva slags hus man bor i og klimaforhold på stedet kan og spille inn. Enova oppfordrer alle til en grundig vurdering av alternativene før de bestemmer seg.

BILLIGERE: Varmepumpa koster over 25000 kroner, men Markus Weinhold, Ingrid Geuens, Laurens (8) og Francesca (3 måneder) vil forhåpentlig få billigere varme i lengden.