MEDIETRYKK: Amerikanske journalister utenfor hjemmet til Mohamed Mahmood Alessa i North Bergen. Alessa er nå sammen med kameraten Carlos Almonte tiltalt for å konspirere om drap sammen med Al-Shabaab. Foto: AP/Joe Epstein/Scanpix
MEDIETRYKK: Amerikanske journalister utenfor hjemmet til Mohamed Mahmood Alessa i North Bergen. Alessa er nå sammen med kameraten Carlos Almonte tiltalt for å konspirere om drap sammen med Al-Shabaab. Foto: AP/Joe Epstein/ScanpixVis mer

Pumpet jern, gikk i militærklær, spilte TV-spill og hyllet Allah

Slik skulle Mohamed og Carlos knuse USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mohamed Mahmood Alessa og Carlos Eduardo Almonte hadde et brennende ønske om å utføre terrorangrep i hjemlandet USA.

Som flere unge amerikanere før dem, planla de å reise til Somalia for å få terrortrening hos Al-Shabaab. Så langt kom de ikke, og de to må nå møte i retten.

Alessa og Almonte er tiltalt for å konspirere om drap, kidnapping og lemlestelse av amerikanske statsborgere, gjennom samarbeid med Al-Shabaab.

I retten har grove detaljer om planleggingen kommet fram.

Pumpet jern Forberedelsene begynte allerede lenge før terrorraidet skulle skje, skriver AP.

De to pumpet jern, kjøpte seg militærklær, spilte voldelige TV-spill og så på terrorvideoer på nettet. I tillegg meldte de to overgang til islam, noe som håpet skulle kvalifisere dem til å få trening hos den fryktede terrorgruppa Al-Shabaab.

FORBILDENE: Medlemmer av Al-Shabaab, fotografert i Mogadishu i januar i år. Foto: REUTERS/Feisal Omar/Scanpix
FORBILDENE: Medlemmer av Al-Shabaab, fotografert i Mogadishu i januar i år. Foto: REUTERS/Feisal Omar/Scanpix Vis mer

Besøket i Somalia var nemlig helt uanmeldt, og ifølge New York-politiet heller dårlig planlagt. FBI var i stand til å la en tjenestemann i forkledning bygge opp et tillitsforhold til de to over tid.

- Folk frykter deg bare hvis du har en pistol...og tar hodet deres....og blåser det av på tape. Vi begynner å drepe her, skal Alessa ha uttalt til Almonte og undercoveragenten fra FBI.

Agenten gjorde jobben sin, og tjenestemenn sto klare til å pågripe de to da de skulle gå om bord på flyet som skulle ta dem til Egypt -  hvorpå de skulle fortsette til Somalia.

Flere enn Fort Hood Målet med islamistprosjektet var å ta amerikanske liv, så mange som over hodet mulig. Og i hvert fall flere enn det Nidal Hasan gjorde på Fort Hood-massakren, der majoren gikk amok og drepte 13 mennesker.

- Han er ikke noe bedre enn meg. Jeg skal få til det dobbelte av hva han gjorde, har Alessa uttalt, ifølge rettsdokumenter i saken.

Som Hasan ble også de to mennene i 20-årene ifølge LA Times inspirert av imamen Anwar Al-Awlaki - som raskt har pekt seg selv ut som en av USAs aller største fiender.

FORBILDET: Terrorimamen Anwar Al-Awlaki, i et nytt opptak offentliggjort av SITE Intelligence Group. Foto: AFP/SITE/Scanpix
FORBILDET: Terrorimamen Anwar Al-Awlaki, i et nytt opptak offentliggjort av SITE Intelligence Group. Foto: AFP/SITE/Scanpix Vis mer

Al-Awlaki har fungert som spirituell leder og mentor for Nidal Hasan, trusebomberen Umar Farouk Abdulmutallab og flere av 11. september-terroristene.

Han er fortsatt på flukt. Men Mohamed Alessa og Carlos Almonte risikerer livstid i fengsel.

VIRKELIGHETEN: Ett av mange ofre for Al-Shabaab aksjoner i år. Foto: AFP/Yasuyoshi Chiba/Scanpix
VIRKELIGHETEN: Ett av mange ofre for Al-Shabaab aksjoner i år. Foto: AFP/Yasuyoshi Chiba/Scanpix Vis mer