OPPGANG: Pundet steg plutselig i dag, omtrent samtidig som Theresa May ble eneste kandidat til å etterfølge David Cameron. Foto: London Stock Exchange
OPPGANG: Pundet steg plutselig i dag, omtrent samtidig som Theresa May ble eneste kandidat til å etterfølge David Cameron. Foto: London Stock ExchangeVis mer

Pundet bykset plutselig fram. Det er ikke Theresa May sin fortjeneste, ifølge ekspert

Samtidig som Theresa May ble eneste kandidat til å ta over for David Cameron, smatt pundet opp i verdi. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det britiske pundet fikk en etterlengtet opptur i dag. På få minutter i ettermiddag gikk britenes erverdige valuta fra 1,28 dollar til 1,30 dollar.

Bykset fant sted like før klokka ett i ettermiddag, omtrent samtidig som det ble klart at Andrea Leadsome ville trekke seg som lederkandidat for toryene.

Dermed forsto verden at Theresa May ville bli britenes neste statsminister før eller siden. Flere nettsteder - deriblant The Independent og Business Insider - var raske med å tilskrive valutaoppgangen det faktum at britene nå har funnet sin nye leder.

Ola Grytten, professor ved økonomisk historie ved NHH, avviser derimot May-effekten på pundet.

- At det i dag ble klart at May blir ny statsminister er bare én av flere årsaker til at pundet gikk fram. Det har også vært stigende oljepriser og optimisme på børsene i dag. Dessuten hadde jo pundet falt kraftig i morgentimene, sier han til Dagbladet.

Kraftig svekket pund

EKSPERT: Ola H. Grytten, professor ved Norges Handelshøgskole. Foto: NHH
EKSPERT: Ola H. Grytten, professor ved Norges Handelshøgskole. Foto: NHH Vis mer

Pundet har vært blant valutataperne i 2016, med kraftig kursfall målt opp mot de fleste andre store valutaene. Fredag kom Bloomberg med nyheten om at pundet, etter tre strake uker med fall, hadde «tatt igjen» den argentiske pesosen som den mest svekkede valutaen i 2016.

BBC meldte tidligere i dag at børsen i London nådde sitt høyeste nivå på elleve måneder i timene etter Leadsome trakk seg fra statsministerkampen.

Dagens oppgang er slik sett en opptur i tider hvor britene forsvinner ut av både EU og EM. Men Grytten sier et svekket pund kan være gode nyheter for britene - på kort sikt i alle fall.

- For Storbritannia har et svekket pund vært en velsignelse på kort sikt fordi det betyr økt konkurranseevne. Men det er uansett et tegn på redusert tillit til britisk økonomi og viser bekymring over at britene har høyere inflasjon enn andre land, sier han.

David Cameron, som kunngjorde at han ville gå av som statsminister allerede dagen etter Brexit var et faktum, fortalte i dag at han gir tømmene til Theresa May onsdag denne uka.

Storbritannia og Norge

Og hva med oss? Grytten sier Norge er tjent med stabilitet i britisk økonomi, og at andre eksperter har undervurdert Storbritannias betydning på norsk økonomi.

MAY OG MANNEN: Theresa og mannen Philip smiler fornøyd til fotografene i London i dag. Foto:  Ben Cawthra 
MAY OG MANNEN: Theresa og mannen Philip smiler fornøyd til fotografene i London i dag. Foto:  Ben Cawthra  Vis mer

Nordmenn bør derfor krysse fingrene for at de britiske forhandlerne fikser gode handelsavtaler for De britiske øyer nå som Det forente kongeriket skal stå utenfor det gode EU-selskap, hevder Grytten.

- Ti prosent av norsk eksport av tradisjonelle varer går til Storbritannia. Folk sier det er lite, men det er faktisk veldig mye. Om vi tar med olje, gass og tjenesteutlevering er Storbritannia utvilsomt en av Norges viktigste handelspartnere. At pundet faller kan svekke krona, som gitt vår situasjon med lav oljepris er en fordel. Men pundet har i år gått så mye mer ned enn krona, og da taper vi konkurranseevne overfor Storbritannia, sier Grytten.

Han er klar på hva som er i Norges beste interesser nå:

- Det beste for Norge er stabilitet i britisk økonomi. Vi må håpe britene får gode handelsavtaler med EU og andre land. Norge er avhengig av en sterk britisk økonomi. Oppgangen i dag er en kortsiktig oppgang, på ingen måte nok til å ta igjen fallet fra tidligere i år.