Punger ut for å redde ryggen

I sju år har Bente Diesen Gulliksrud (40) hatt sterke smerter i ryggen. Norsk helsevesen har lite å tilby. Nå har Bente lånt 200000 kroner for å bli operert i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I høst fikk hun diagnosen: tre skiver nederst i korsryggen er ødelagt, og må stives av.

Bente Diesen Gulliksen har prøvd utallige behandlingsopplegg med magert resultat. Runddansen innbefattet undersøkelse i MR- og CT-maskin, opphold på kurbad, fysioterapi, kiropraktorbehandling, alternative tilbud og egentrening. Etter ett års sykemelding ble hun oppsagt fra jobben sin. Med pågangsmot og bistand fra arbeidskontoret, fikk hun til slutt en halvdagsjobb som forretningsfører.

Optimist

Nå ligger nyopererte Bente på Elisabeth-sjukhuset i Uppsala. Hun håper at smerter og ryggproblemer er historie. På telefon fra sykesenga lyder det optimistisk:

- Jeg gjør raske framskritt. Personalet her er faktisk overrasket over hvor kjapt jeg kommer til hektene, sier Bente. Legene er veldig fornøyde, operasjonen på tre timer gikk etter boka. - For første gang på mange år ser jeg lyst på framtida. Kanskje kan jeg slippe å ta hensyn til den hersens ryggen hele tida, sier Bente.

Urettferdig

Bente har selv betalt for å bli friskmeldt. Hun er fullt klar over at Rikstrygdeverket høyst sannsynlig vil avslå refusjonssøknaden. Et svarbrev fra helseminister Dagfinn Høybråten gir ingen grunn til optimisme. «Jeg vil på det sterkeste anmode deg om å sette deg nøye inn i regelverket og få en vurdering med tanke på henvisning,» skriver Høybråten i et brev datert 18. oktober i år. Han opplyser også at Rikshospitalets senter for ortopedi nå er i gang med en vitenskapelig studie der avstivningsoperasjoner vurderes nærmere.

Toget for refusjon har gått. Bente visste ikke at hun måtte ha henvisning og anbefaling av spesialist fra Ullevål sykehus.

- Selv de som kjenner regelverket godt nok, har minimale sjanser for å få pengestøtte. 50 pasienter reiser hvert år til Sverige i samme ærend som meg. Bare fire eller fem har hittil fått dekket utgiftene, sier Bente. Som ikke er bitter, men sint.

- At fagmiljøene i Norge og Sverige er uenige, bør ikke gå ut over pasientene, så lenge vi ikke har et skikkelig tilbud her i landet. Det må da være i samfunnets interesse at flest mulig kan jobbe, hilser Bente fra sykesenga.

HÅPER: - Livet utenfor husets fire vegger frister.