Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Punget ut flere millioner for å få skyte et av verdens mest utrydningstruede dyr

Kontroversiell auksjon i USA.

 UTRYDNINGSTRUET:  På 90-tallet var bestanden av svarte neshorn kritisk lav og helt nede i 2000 dyr. Nå er ting litt bedre, og bestanden har doblet seg. Likevel er neshornet utrydningstruet, og det drives intensiv ulovlig jakt på neshornet. Foto: karl Stromayer / U.S. Fish and Wildlife Service / AP Photo / NTB Scanpix
UTRYDNINGSTRUET: På 90-tallet var bestanden av svarte neshorn kritisk lav og helt nede i 2000 dyr. Nå er ting litt bedre, og bestanden har doblet seg. Likevel er neshornet utrydningstruet, og det drives intensiv ulovlig jakt på neshornet. Foto: karl Stromayer / U.S. Fish and Wildlife Service / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går samlet rike, jaktglade herrer seg på Dallas Convention Center for å by på fellingstillatelsen til ett av verdens mest utrydningstruede dyr. Bestanden av svarte neshorn i Afrika er kritisk lav, og den omdiskuterte auksjonen har derfor vakt reaksjoner.

Likevel gikk den i går av stabelen, og en herremann punget ut hele to millioner norske kroner, altså 350 000 dollar, for å få skyte et svart neshorn i Namibia.

Nesten utdødd Tidligere har det vært fryktet at denne typen nesehorn skulle dø ut helt, på grunn av den kraftige krypskytingen av dyret. I fjor ble rundt 1000 neshorn skutt og drept av krypskyttere bare i Sør-Afrika.

Forskjellen på lørdagens auksjon, er at jakten er lovlig.

Myndighetene i Namibia gir tre fellingstillatelser på svarte neshorn i året, og Dallas Safari Club auksjonerte bort sin. De skriver i en pressemelding at pengene skal gå til myndighetene i Namibia, for å styrke arbeidet med å bevare den utrydningstruede arten. Ironisk nok skal altså skytingen av ett dyr, redde bestanden.

- Dette er den beste måten å øke bestanden av svarte neshorn på, sier direktør Ben Carter i Dallas Safari Club til CNN.

Utrolig verdifulle Neshorn-hornet er verdt enorme summer, og er en svært ettertraktet handelsvare i Asia. Tradisjonell medisin i blant annet Kina, Vietnam, Thailand og Hong Kong sier at neshorn skal motvirke alt fra ereksjonssvikt til kreft.

 JAKTER KRYPSKYTTERE:  Britiske fallskjermjegere har i høst trent opp kenyanske viltvoktere i å stoppe krypskyttere. Men kampen er svært vanskelig både i Kenya, Sør-Afrika og Namibia. Foto: AP / NTB scanpix
JAKTER KRYPSKYTTERE: Britiske fallskjermjegere har i høst trent opp kenyanske viltvoktere i å stoppe krypskyttere. Men kampen er svært vanskelig både i Kenya, Sør-Afrika og Namibia. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet avslørte i våres hvordan irske familier som driver innen steinlegging og asfalt i Norge er dypt involvert i neshornhandelen.

- Perverst På 70-tallet var det hele 75 000 svarte neshorn i Afrika. Så, 20 år senere, var bestanden nede i 2000 dyr.

Ifølge WWF har arbeidet med å bevare rasen ført til at det nå er 4000 dyr, hvorav 1700 er i Namibia.

Frivillige organisasjoner har kalt auksjonen «avskyelig» og «pervers», og rundt 40 personer sto ifølge nyhetsbyrået AP og demonstrerte utenfor mens auksjonen pågikk.

- Dyrene må bli beskyttet, ikke solgt til høystbydende. Det sender et skummelt buskap om at disse ikoniske og utrydningstruede dyrene er verdt mer som døde trofeer som kan henges på veggen i en villa i Texas, enn de er i naturen i Afrika, sier Jeffrey Flocken i International Fund for Animal Welfare til CNN.

Safari-klubben som holdt akusjonen har mottatt en rekke trusler siden de kunngjorde auksjonen i fjor.

 DEMONSTRERTE:  Veronica Rodriguez og rundt 40 andre protesterte utenfor auksjonen i går. Foto: Tony Gutierres / AP Photo / NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: Veronica Rodriguez og rundt 40 andre protesterte utenfor auksjonen i går. Foto: Tony Gutierres / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- De har plukket ut to eller tre svarte neshorn-hanner som er gamle og ikke formerer seg lenger. Dermed bidrar de ikke til vekst i bestanden lenger. Vi vet at dette er den beste måten å støtte vekst i bestanden av svarte neshorn på, sier direktør Carter i safari-klubben.

Kriminelle grupper Dagbladet har tidligere besøkt den norske eiendomsinvestoren Øyvind Christensen i Mosambik, som eier store landområder ved grensa mot Sør-Afrika og der jobber aktivt mot krypskyting.

Christensen beskrev hvordan organiserte kriminelle grupper bruker lokale mellommenn for å administerere krypskytterne som risikerer livet når de jakter ulovlig på neshorn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media