Punk-vokalist anmeldt etter «wienerbrød»-låt

Sang om «stapper i deg wienerbrød» foran statsminister Erna Solberg. Nå er han anmeldt av politiet for hensynsløs atferd.

ANMELDT: Kyrre Kaaby, frontfigur i punkbandet Clint Nilsson & The mandela effect ble anmeldt av lokale politifolk etter dette opptrinnet på et valgkamparrangement på Julsundet torg i Molde. Han mener det er hårreisende at politiet bruker ressurser på saken. Video: Privat Vis mer

Kyrre Kaaby (47), frontfigur i Kristiansund-punkbandet Clint Nilsson & The mandela effect er politianmeldt etter en sang han framførte foran statsminister Erna Solberg på et valgkamparrangement i Molde i sommer, skriver lokalavisa Tidens Krav.

Det var på et valgkamparrangement i Julsundet i Molde 18. juli at Kaaby oppsøkte arrangementet der statsministeren var på besøk.

«Gnafs gnafs gnafs»

Kaaby går med en mobil i hånda og filmer seansen med selfiekameraet. Da statsministeren kommer bort, hilser de to på hverandre før Kaaby tar statsministeren over skuldra og bryter ut i sang:

TREKKER SEG UNNA: Erna Solberg trakk seg unna mannen kort tid etter at han begynte å framføre sangteksten. Foto: Skjermdump
TREKKER SEG UNNA: Erna Solberg trakk seg unna mannen kort tid etter at han begynte å framføre sangteksten. Foto: Skjermdump Vis mer

«Stapper i deg wienerbrød, gnafs gnafs gnafs» synger han mens Solberg nesten umiddelbart trekker seg unna. Nå er han anmeldt av politiet etter opptrinnet.

- Jeg hadde aldri forventet å bli anmeldt for dette. Det var det mest lovlige jeg kunne gjøre som aktivist og artist, sier Kaaby til Dagbladet.

Kaaby fortsetter å synge til kamera før han blir geleidet til side av statsministerens livvakter. Bandet har gitt låta navnet «Fru Fleskeberg».

Deretter viser videoen fra stedet at Kaaby blir bedt om personalia fra politiet, samtidig som han får beskjed om at «han ikke har gjort noe galt».

- Hensynsløs atferd

Opptaket ble gjort 18. juli i år, og ni dager seinere ble Kaaby oppringt av politiet, ifølge et lydopptak lagt ut på bandets Facebook-side.

Der får han spørsmål om han vil møte på politihuset, samtidig som han blir informert om at han er anmeldt for «hendelsen på Julsundet». Etter å ha snakket med politikvinnen i flere minutter og spurt flere ganger om hva han er anmeldt for, får Kaaby opplyst at det dreier seg om hensynsløs atferd.

- Det ble opprettet en anmeldelse på hensynsløs atferd da Erna Solberg var i distriktet, knyttet til framføring av en sang. Nå skal mistenkte avhøres og det skal klarlegges hvorvidt det er hensynsløs atferd eller annet motiv som ligger bak, sier politiinspektør Knut Meek Corneliussen i Møre og Romsdal politidistrikt til Dagbladet.

Ifølge hans opplysninger skal situasjonen ha blitt opplevd som udramatisk på stedet.

- Han skal ha kommet fram til statsministeren, framført noe av denne sangen og blitt geleidet vekk. Anmeldelsen ble opprettet av lokalpolitiet som var til stede, sier politiinspektøren.

Kaaby er anmeldt for brudd på straffelovens paragraf 266 om hensynsløs atferd, som lyder som følger:

«Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annen persons fred, straffes med bot eller fengsel i inntil to år».

- Vulgært og useriøst

- Jeg synes det er meningsløst av politiet å bruke ressurser på dette, sier Kaaby, til Dagbladet torsdag ettermiddag, dagen før han må møte i politiavhør.

- Synes du ikke teksten er å dra den litt langt?

GELEIDET VEKK: Kyrre Kaaby ble geleidet vekk av en sikkerhetsvakt mens valgkamparrangementet fortsatte. Foto: Skjermdump
GELEIDET VEKK: Kyrre Kaaby ble geleidet vekk av en sikkerhetsvakt mens valgkamparrangementet fortsatte. Foto: Skjermdump Vis mer

- Den teksten var skrevet i ren hverdagsfrustrasjon over maktesløsheten overfor staten som trer ting over hodet på oss. Det ble vulgært og useriøst da jeg skrev teksten, og jeg lot meg selv bli det for å vise en følelse i en sang. Det er artisteri, ytringsfrihet og åndsverk. Det gleder meg hvis de kjører på med anmeldelse etter jeg har vært i avhør, sier han.

Han understreker at statsministeren var på offisielt besøk på stedet, og mener det ikke var noen dramatikk under hendelsen.

- Pusha grensene

- Flere mener dette er mobbing av vekt og matinntak?

- Det er titalls artister i Norge som har sagt mye verre ting enn det jeg har sagt. Det var ikke for å lage kvalm og helvete, men for å få det bedre. Å lage sanger er det eneste vi kan gjøre. Hvis vi ikke får lage sanger, er alt kneblet.

- Ja, jeg pusha grensene, men er absolutt ikke utenfor. Kall meg mobber og ufin, men kriminell kan du ikke kalle meg for for dette her, sier Kaaby.

- Hets og trusler ødelegger

Statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor, har følgende kommentar til saken.

- Statsministeren var glad for et fint besøk til Molde og Aukra. Hun har alltid vært tydelig på at politikere skal tåle tøff politisk debatt og skarp diskusjon om saker, men at hets og trusler er med på å ødelegge den offentlige debatten. Der har vi alle en oppgave. Når det gjelder denne konkrete saken så har vi ingen kommentar til den, sier han til Dagbladet.

Kaaby må møte i avhør med politiet i fredag. Han representeres av advokat Åke Sjøberg.

- Han er av den oppfatning av at forsettskravet ikke er oppfylt. Han bestrider ikke faktum i saken, som er godt presentert. Han mener ikke det er grunnlag for straff, og vil følgelig ikke erkjenne straffskyld, sier Sjøberg til Dagbladet.