Punk-vokalist om politianmeldelse: - Politiet avslører seg selv

Frontfiguren nekter straffskyld etter å ha sunget «stapper i deg wienerbrød» foran statsminister Erna Solberg. Han hevder ressursbruken går utover skattebetalerne.

ANMELDT: Kyrre Kaaby, frontfigur i punkbandet Clint Nilsson & The mandela effect ble anmeldt av lokale politifolk etter dette opptrinnet på et valgkamparrangement på Julsundet torg i Molde. Han nekter straffeskyld og mener det er hårreisende at politiet bruker ressurser på saken. Video: Privat Vis mer

Kyrre Kaaby (47), frontfigur i Kristiansund-punkbandet Clint Nilsson & The mandela effect møtte i dag til avhør i forbindelse med en politianmeldelse for hensynsløs atferd.

Han nekter straffskyld og godtar ikke forelegg da han mener sangen var ment som «politisk satire overfor statsministeren og ikke Erna Solberg som privatperson».

- Jeg er veldig glad for at politiet på en måte avslører seg selv med å anmelde noe sånt. Nå lurer jeg jo på hvorfor viktigere saker blir henlagt mens politisk satire skal de ikke ha noe av, sier Kaaby til Dagbladet.

«Gnafs gnafs gnafs»

Frontfiguren ble anmeldt av lokale politifolk etter en sang han framførte foran statsminister Erna Solberg på et valgkamparrangement i Molde i sommer. Kaaby mener at sangen var «politisk satire» og et uttrykk for ytringsfrihet.

Det var på et valgkamparrangement i Julsundet i Molde 18. juli at Kaaby oppsøkte arrangementet der statsministeren var på besøk.

Han gikk med en mobil i hånda og filmet seansen med selfiekameraet. Da statsministeren kom bort, hilste de to på hverandre før Kaaby tok statsministeren over skuldra og brøt ut i sang:

«Stapper i deg wienerbrød, gnafs gnafs gnafs» synger han mens Solberg nesten umiddelbart trekker seg unna.

TREKKER SEG UNNA: Erna Solberg trakk seg unna mannen kort tid etter at han begynte å framføre sangteksten. Foto: Skjermdump
TREKKER SEG UNNA: Erna Solberg trakk seg unna mannen kort tid etter at han begynte å framføre sangteksten. Foto: Skjermdump Vis mer

Kaaby fortsetter å synge til kamera før han blir geleidet til side av statsministerens livvakter. Bandet har gitt låta navnet «Fru Fleskeberg».

Deretter viser videoen fra stedet at Kaaby blir bedt om personalia fra politiet, samtidig som han får beskjed om at «han ikke har gjort noe galt».

Advokat Åke Sjøberg, som representerer Kaaby uttaler overfor Dagbladet at klienten hans mener dette er politisk satire som ble framført overfor statsministeren og ikke Erna Solberg som privatperson.

- Min klient erkjenner ikke skyld, og mener at dette er langt under terskelen for det som kan medføre straff etter bestemmelsen han er mistenkt for å ha overtrådt, sier Sjøberg.

- Den ultimate saken

Ifølge Kaaby kom politianmeldelsen som en overraskelse:

- Jeg har tidligere framført sangen «Penger under bordet», som handler om Jonas Gahr Støre, for LO uten andre reaksjoner enn latter, sier Kaaby til Dagbladet og understreker at han mener det er meningsløst av politiet å bruke penger på dette.

På Facebook skriver han blant annet at «det nå blir opp til en politijurist å bestemme om skattebetalerne skal betale for videre promotering av bandet».

- Hvis jeg ser på denne saken som en skattebetaler, er det jo hårreisende og forferdelig og jeg blir lei meg. Hvis jeg ser på det som en artist og aktivist, er dette egentlig den ultimate saken for å ta tak i det som den belyser.

- Politiet klager jo over at de er underbemannet, men velger likevel å bruke ressurser på politisk satire, sier han.

Advokat Sjøberg opplyser om at saken nå vil bli overført til påtalemyndigheten som vurderer om det skal gjennomføres noen ytterligere etterforskningsskritt.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med politiet for en uttalelse, uten å lykkes.