Punkerne som lot seg kjøpe

I kveld er Offspring klare for å endevende Sentrum Scene. Men gutta i bandet er deppa over at de har ødelagt punkens troverdighet ved å selge seg til storkapitalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hadde vi levd i en perfekt verden, ville nok Offspring aldri latt seg kjøpe opp av en pengemaskin som Sony Music, sukker Offspring-gitarist Noodles (34). Han er deppa over at gruppen hans har ødelagt punkernes gode "vi er ikke til salgs"-rykte. I god punktradisjon brakte miniselskapet Epitaph Offspring til toppen av verdens hitlister med albumet "Smash" for to år siden. Nå har Offspring gjort det som blir sett på som punksjangerens store dødssynd, nemlig hoppet over til "kapitalistsvina" i Sony Music. I OSLO I KVELD: The Offspring ble punkens nye helter for to år siden, hvor de blant annet var hovedattraksjon på Kalvøya-festivalen. Siden den gang har store ting skjedd i livene til Dexter Holland (foran), Noodles, Greg K. og Ron Welty. I kveld er de tilbake på Sentrum Scene. Foto: F. SCOTT SCHAFER

Mista troen

- Det var tøft å forlate Epitaph. Jeg synes hele greia suger skikkelig den dag i dag. Ingen av oss ville det egentlig. Vi har alltid hatt tro på de uavhengige selskapene, og med "Smash" klarte vi også å vise at det er mulig å selge mange plater selv om man ikke har et multinasjonalt konsern i ryggen, forteller Noodles.

- Til slutt følte vi oss tvunget til det. Epitaph begynte nemlig å oppføre seg minst like kynisk som en hvilken som helst multi. Epitaph-sjefen Brett Gurwitz ville være en av de store gutta, med andre ord begynte han å oppføre seg som en drittsekk. Den dagen vi sa at vi ville forlate dem, fikk de helt panikk. De brukte advokatene til Michael Jackson og Madonna for å holde på oss. Det var helt jævlig, hevder Noodles.

Lille Epitaph ble altså penge- og maktsyke etter at de klarte å selge bortimot 10 millioner Offspring-plater. Hva så med Offspring-gutta selv? På et blunk gikk de fra å være fattige bakgårdspunkere til å bli verdensstjerner med alt hva det innebærer av penger og berømmelse. Tålte de suksessen?

- Vel, til å begynne med ble jeg livredd. For å døyve sjokket begynte jeg å drikke som en gal. Jeg kylte i meg alkohol stort sett hele tida. Slik sett kan jeg gjerne skrive under på at penger suger, og at suksessen kan ødelegge deg. Jeg tror det er umulig ikke å forandre seg når suksessen kommer så brått på som det vi opplevde. Men etter hvert har det roa seg. Nå har jeg vendt meg til det hele og forsøker å være en normal fyr. Men det gjelder å passe seg. Musikkbransjen er full av rasshøl som vil ødelegge deg, understreker Noodles.

Stage diving

En ny og popifisert form for punkrock var trenden som tok over for grønsjen høsten 1994. Tidligere ukjente band som Green Day og The Offspring ble stjerner over natta. Siden den gang har nye trender skvisa punken ut over sidelinja. Green Days oppfølgeralbum ble en gedigen flopp, og selv om Offsprings nye "Ixnay On The Hombre"-album slettes ikke gjør det verst, er nok det verste hysteriet over også for Noodles og co.

- Vi gravla grønsjen, og nå er vel den nye rocka formen for tekno i ferd med å gravlegge oss. Egentlig er det helt greit. Disse trendgreiene blåste punken helt ut av sine proporsjoner. Det blir feil å se Sex Pistols på David Letterman-show. Selv kommer vi til å kjøre på videre.

Bare vi har noen å spille for, er vi fornøyde, konkluderer Noodles som lover en sedvanlig høyenergisk og stage dive-vennlig konsert i Oslo i kveld.

I OSLO I KVELD: The Offspring ble punkens nye helter for to år siden, hvor de blant annet var hovedattraksjon på Kalvøya-festivalen. Siden den gang har store ting skjedd i livene til Dexter Holland (foran), Noodles, Greg K. og Ron Welty. I kveld er de tilbake på Sentrum Scene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer