Punkterte lungen: Nå advarer han

Etter at Øyvind Bertelsen-Tangvik (44) havnet på sykehuset med flere skader, kommer han med en tydelig oppfordring til andre sykkelentusiaster i sommer.

ULYKKE: Øyvind Bertelsen-Tangvik brakk kragebeinet, fem ribbein og punkterte en lunge da han falt av sykkelen tidligere i juni. Foto: Privat
ULYKKE: Øyvind Bertelsen-Tangvik brakk kragebeinet, fem ribbein og punkterte en lunge da han falt av sykkelen tidligere i juni. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg hadde ikke vært her hvis jeg ikke hadde brukt hjelm.

Det sier gravferdskonsulent Øyvind Bertelsen-Tangvik til Dagbladet etter sykkelulykken som inntraff mandag 12. juni.

Det som starta med en fin og solfylt dag, endte med sykehusinnleggelse, en punktert lunge og flere brudd.

For i løpet av få sekunder tok dagen til den erfarne syklisten og triatleten fra Kyrksæterøra en dramatisk vending.

BRUK HJELM: Øyvind Bertelsen-Tangvik sier det er viktig å investere i en god og trygg hjelm. Slik så hans ut etter ulykken. Foto: Privat
BRUK HJELM: Øyvind Bertelsen-Tangvik sier det er viktig å investere i en god og trygg hjelm. Slik så hans ut etter ulykken. Foto: Privat Vis mer

Han var på sykkeltur, da alt plutselig gikk helt galt.

- Det er en trafikkert vei. Jeg mener å huske at jeg snudde meg for å se om det kom flere biler etter at en trailer hadde passert. Den eneste forklaringen må være at sykkelen min kom borti autovernet, forklarer han.

Det var lokalavisa Driva som omtalte saken først.

Punktert lunge

Hukommelsen til Bertelsen-Tangvik har noen svarte hull fra ulykkestidspunktet. Det neste han husker er at han våkna på asfalten midt på veien i 80-sona.

- Jeg begynte å krabbe bort til veiskulderen, og merka at jeg verken klarte å puste eller røre meg. Jeg skjønte ikke da at venstre lunge var punktert, forklarer syklisten.

INNLAGT: Øyvind Bertelsen-Tangvik var innlagt på St. Olavs hospital i en uke etter ulykken. Foto: Privat
INNLAGT: Øyvind Bertelsen-Tangvik var innlagt på St. Olavs hospital i en uke etter ulykken. Foto: Privat Vis mer

Han klarte heller ikke å løfte armen, og innså at han hadde fått et brudd i kragebeinet. Adrenalinet var på høygir, så han la ikke merke til de sterke smertene.

- Jeg ville ikke lage mer kø, så jeg gikk 50-75 meter bortover veien til en rasteplass for å vente på ambulansen.

Bertelsen-Tangvik satte pris på den gode hjelpen han fikk på stedet. En bilist ringte etter ambulanse, mens en annen bar vekk sykkelen hans.

UHELDIG: Sykkelen, drakta og hjelmen til Øyvind Bertelsen-Tangvik fikk seg noen skrammer. Foto: Privat
UHELDIG: Sykkelen, drakta og hjelmen til Øyvind Bertelsen-Tangvik fikk seg noen skrammer. Foto: Privat Vis mer

- En risiko

Bertelsen-Tangvik har sammenlagt syklet en avstand som nesten tilsvarer to runder rundt jorda, og sier han alltid har vært forberedt på at en ulykke kan skje.

- Det er en risiko, men man kan også ramle ned trappa hjemme, påpeker han.

Det viktigste rådet hans er å alltid bruke hjelm når man sykler.

- Jeg har alltid vært nøye med å bruke en god hjelm som sitter godt. Skulle uhellet være ute får du uansett igjen på forsikringen. En trygg hjelm er gull verdt, sier Bertelsen-Tangvik.

Det har nå gått to uker siden ulykken. Gravferdskonsulenten har fortsatt smerter i de fem brukne ribbeina, men er på bedringens vei.

- Jobben min gjør at jeg alltid setter pris på livet. Man vet aldri hva morgendagen bringer.

Flere som ikke bruker hjelm

Mer enn én av fire syklister slurver med hjelm, viser den årlige, landsdekkende undersøkelsen fra Trygg Trafikk og Tryg Forsikring.

Resultatene viser at 69 prosent alltid eller oftest bruker sykkelhjelm. Til tross for dette er ikke Trygg Trafikk fornøyd.

- Vi er glade for at de fleste forstår hvor viktig det er å bruke sykkelhjelm. Samtidig ser vi år etter år at altfor mange fortsatt slurver eller rett og slett bare lar være å bruke hjelm, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen, i en pressemelding onsdag.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer