Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Punktum er satt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går ble alle de tiltalte i Orderud-saken funnet skyldige i medvirkning til overlagt drap. Ennå gjenstår en rent teoretisk mulighet for at kjennelsen ankes til Høyesterett. Straffeutmålingen blir først klar etter påske, men det vesentligste i saken er spørsmålet om skyld. Det har retten nå besvart.
  • Dermed er det satt punktum for en av de mest omtalte og spektakulære straffesaker i norsk historie. Pinsen for tre år siden ble de tre ofrene regelrett henrettet på Orderud gård i Sørum. Saken vakte stor oppmerksomhet fra første øyeblikk. Den har holdt seg under hele etterforskningen, behandlingen i herredsretten og nå gjennom de ti ukene lagmannsrettens behandling har vart. Til tider kan det ha virket som om de brutale drapene mer har dannet grunnlag for en såpeopera enn en straffesak.
  • Selve rettssaken har heller ikke vært fri for overraskende innslag. En forsvarsadvokat har prosedert mot klientens ønske, et vitne erklærte åpent at han pleide å lyve for politiet, for å nevne noen av de elementene som har bidratt til å gjøre saken spesiell. Det er nemlig ikke jussen som her er vanskelig eller sjelden. Det foreligger tre lik, fire mennesker har vært tiltalt for medvirkning til drap. De er nå funnet skyldige av en jury.
  • Juryen har hatt en lite misunnelsesverdig oppgave. Den måtte sortere et ytterst uryddig bevismateriale som dels har bestått av sterkt motstridende vitneutsagn. Samtidig er det blitt luftet uro over at den skulle bli påvirket av all omtalen som er blitt saken og de tiltalte til del utenfor rettssalen. Men alt tyder på at juryen har visst å skjøtte sitt arbeid med ansvar og omhu. Den tok tida som skulle til, og har nok klart å skjelne mellom det vesentlige og uvesentlige like godt som fagdommere ville gjort.
  • De tiltalte har midt i viraken fått en rettferdig rettssak. Hver har hatt to forsvarere, den frie bevisførselen er benyttet i utstrakt grad, slik hensikten er. Orderud-saken har fått verdig behandling både i herredsretten og lagmannsretten. Men ennå gjenstår spørsmålet om hvem som virkelig skjøt natt til pinseaften 1999 på Orderud gård.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!