«Pupp til folket!»

Brystkreftopererte viste fram arrene sine for helseministeren.

PUPP TIL FOLKET: Norske kvinner viste fram arrene sine for helseministeren. De mener de må vente for lenge på brystrekonstruksjon etter å ha blitt rammet av brystkreft. Foto: Frida Marie Grande / Dagbladet
PUPP TIL FOLKET: Norske kvinner viste fram arrene sine for helseministeren. De mener de må vente for lenge på brystrekonstruksjon etter å ha blitt rammet av brystkreft. Foto: Frida Marie Grande / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er våre arr. Det du ser, er ikke vår skam. Det er vår kamp mot kreft. Vi krever ikke noe annet enn å bli ferdigbehandlet, sier programleder i P4 og appellant under demonstrasjonen Lise Askvik.

Gruppen håper stuntet vil påvirke helseministeren og stortingspolitikerne til å stemme for et forslag om at rekonstruksjon skal tilbys innen seks måneder etter operasjon, med en maksimal ventetid på ett år.

- Vi må bruke de virkemidlene vi har. Det har vært helt stillstand i flere år, dette er helt uakseptabelt, sier Askvik til NTB.

Mens demonstrantene viste fram arrene sine, pågikk debatten inne i Stortingssalen. Opposisjonspartiene har foreslått en tidsfrist for rekonstruksjon, og at det offentlige må kjøpe plass i det private eller i utlandet for å få unna køene. I dag må kvinner vente i flere år for å få utført en slik operasjon.

Regjeringspartiene er enig i at ventetiden er uakseptabelt lang. Likevel har de varslet at de vil stemme mot forslaget. De vil i stedet vente på en faglig utredning fra Helsedirektoratet som kommer 23. mars.

- Det ville være veldig spesielt om jeg som helseminister ikke skulle ta meg tid til å vente på de svarene. Jeg sitter med ansvar for at dette skal gjennomføres i hele landet på forsvarlig måte, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

(NTB)


DEMONSTRERTE MOT HELSEMINISTEREN: Her demonstrere norske kvinner mot behandlingstiden for brystgjenkontruksjon etter brystkreft. Foto: Frida Marie Grande / Dagbladet
DEMONSTRERTE MOT HELSEMINISTEREN: Her demonstrere norske kvinner mot behandlingstiden for brystgjenkontruksjon etter brystkreft. Foto: Frida Marie Grande / Dagbladet Vis mer