«Pupp til folket!»

Brystkreftopererte viste fram arrene sine for helseministeren.

PUPP TIL FOLKET: Norske kvinner viste fram arrene sine for helseministeren. De mener de må vente for lenge på brystrekonstruksjon etter å ha blitt rammet av brystkreft. Foto: Frida Marie Grande / Dagbladet
PUPP TIL FOLKET: Norske kvinner viste fram arrene sine for helseministeren. De mener de må vente for lenge på brystrekonstruksjon etter å ha blitt rammet av brystkreft. Foto: Frida Marie Grande / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Dette er våre arr. Det du ser, er ikke vår skam. Det er vår kamp mot kreft. Vi krever ikke noe annet enn å bli ferdigbehandlet, sier programleder i P4 og appellant under demonstrasjonen Lise Askvik.

Gruppen håper stuntet vil påvirke helseministeren og stortingspolitikerne til å stemme for et forslag om at rekonstruksjon skal tilbys innen seks måneder etter operasjon, med en maksimal ventetid på ett år.

- Vi må bruke de virkemidlene vi har. Det har vært helt stillstand i flere år, dette er helt uakseptabelt, sier Askvik til NTB.

Mens demonstrantene viste fram arrene sine, pågikk debatten inne i Stortingssalen. Opposisjonspartiene har foreslått en tidsfrist for rekonstruksjon, og at det offentlige må kjøpe plass i det private eller i utlandet for å få unna køene. I dag må kvinner vente i flere år for å få utført en slik operasjon.

Regjeringspartiene er enig i at ventetiden er uakseptabelt lang. Likevel har de varslet at de vil stemme mot forslaget. De vil i stedet vente på en faglig utredning fra Helsedirektoratet som kommer 23. mars.

- Det ville være veldig spesielt om jeg som helseminister ikke skulle ta meg tid til å vente på de svarene. Jeg sitter med ansvar for at dette skal gjennomføres i hele landet på forsvarlig måte, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer