Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Puppekirurgene tapper sykehusene

Det private kosmetiske helsemarkedet er i ferd med å tappe offentlige sykehus for spesialleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener professor i plastisk kirurgi ved Rikshospitalet, Frank Åbyholm, som nå slår alarm.

SVs helsepolitiske talsmann Olav Gunnar Ballo vil ha overgangssummer for leger som går fra de offentlige sykehusene til det private helsevesenet.

Ifølge professor Åbyholm jobber nå 40 av i alt 70 spesialister innen plastisk kirurgi i Norge innen kosmetisk kirurgi. Det offentlige helsevesenet tappes for kompetanse.

Følgen er at pasienter med brannsår, misdannelser eller med behov for rekonstruksjon etter kreft, må vente lenger på behandling.

Og forskning og utvikling av faget stopper opp.

- Det foregår en betydelig tapping av kompetanse fra de offentlige sykehusene. Vi ser en flukt av leger, sykepleiere og kontorpersonale. Arbeidsoppgavene er ikke mer interessante, det er pengene som lokker, sier Åbyholm, som er avdelingssjef ved plastisk kirurgisk avdeling på Rikshospitalet.

Sårbart system

I følge Åbyholm tjener en overlege på et offentlig sykehus 700000- 800000 i året. Ved å gå over til private klinikker innen plastisk og kosmetisk kirurgi kan man tjene det flerdobbelte. Det er leger som har fått sin spesialistutdanning - gratis - ved de offentlige sykehusene.

- Det tar om lag ti år før en lege behersker alle sider ved plastisk kirurgi. Når de forlater de offentlige sykehusene til fordel for kosmetisk kirurgi, blir det færre til å dra lasset og utvikle faget. Plastisk kirurgi i Norge er et sårbart system. Hvis man mister to leger med spisskompetanse, kan det være fatalt for behandlingstilbudet, sier Åbyholm.

SVs helsepolitiske talsmann Olav Gunnar Ballo vil stoppe denne utviklingen.

Vil ha overgangssum

- Det er et tankekors at for fotballspillere betaler man store overgangssummer, men for leger som har fått all sin utdanning gratis i de offentlige sykehusene, tar man null betalt når de forlater det offentlige. Det bør innføres bindingstid eller en overgangssum, sier Ballo.

KOSMETIKKENS PRIS: Til nå har 70000 kvinner får nye bryster og annenhver kvinne mellom 18 og 50 år kan tenke seg kosmetisk kirurgi for å endre på utseendet, men den kosmetiske kirurgien har sin pris - pasienter med brannsår, misdannelser eller med behov for rekonstruksjon etter kreft, må vente lenger på behandling.