«WARDROBE MALFUNCTION»: Janet Jacksons og Justin Timberlakes opptreden under Super Bowl 2004 er ikke ferdig i rettsapparatet. Foto: REUTERS/Win McNamee
«WARDROBE MALFUNCTION»: Janet Jacksons og Justin Timberlakes opptreden under Super Bowl 2004 er ikke ferdig i rettsapparatet. Foto: REUTERS/Win McNameeVis mer

Puppestuntet ankes til høyesterett

Janet Jackson-blotting er fortsatt advokatmat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Alle husker bildene. Av Janet Jackson som plutselig fikk blottlagt det ene brystet under Super Bowl i 2004. Nå anker medietilsynet FCC puppestuntet helt til USAs høyesterett.

Det er saken mot TV-selskapet som ankes. FCC hevder at en lavere domstol gjorde feil da de forkastet «bluferdighetssaken» og boten på 550.000 dollar mot TV-nettverket CBS Corp., skriver Associated Press (AP).

Live-ansvar

Spørsmålet er om CBS er ansvarlig for uanstendige hendelser som skjer under livesendinger. Den gang var det ingen forsinkelse på slike sendinger, en praksis som ble endret innen en uke etter Janet-stuntet.

FCC mener at appellretten i Philadelphia har anvendt en regel feil. Ifølge regelen, som ikke gjelder lenger, må en uanstendighet gjentas for å kunne rammes av loven. FCC mener at bestemmelsen ikke gjaldt for bilder.

Forfattere, direktører og produsenter i TV-bransjen reagerer.

- FCCs beslutninger på dette området har gjort det veldig vanskelig for kreative kunstnere å utøve sitt fag, sier Andrew Jay Schwartzman, lederen for Media Access Project, til AP.

• Glemt saken? Se «sjokkbildene».

Rev av klaff

Det famøse puppesjokket skjedde da Janet Jackson og Justin Timberlake hadde pauseshow under Superbowl, cupfinalen i amerikansk fotball - en massiv mediebegivenhet i USA.

Rundt 140 millioner seere fikk med seg at Timberlake i en flørtende dans rev av en klaff i Jacksons korsett, slik at hennes høyre bryst falt ut.

• Se også: Innrømmer frekkheter

Historisk blotting

Hendelsen på Reliant Stadium i Houston, Texas 1. februar 2004 skapte sjokkbølger verden over. På søkemotoren Lycos slo stuntet både Paris Hiltons sexvideo og Britney Spears de påfølgende dagene.

• Se også: Janets pupp er historisk

Oppstandelsen var stor, og FCC satte i gang full etterforskning. Nasjonens barn, foreldre og innbyggere er krenket, slo tilsynets leder Michael Power fast.

Noe uhell var stuntet ikke. Janet Jackson innrømmet og angret.

- Vi tok en avgjørelsen etter siste øvelse. MTV (produserte showet, journ.anm) visste ingenting om dette. Det var ikke meningen å gå så langt som jeg gjorde. Jeg ber om unnskylding for alle de jeg har fornærmet, skrev Jackson i en pressemelding.

Det var forresten New England Patriots som vant Super Bowl mot Carolina Panthers, og resultatet ble 32-29. Selve kampen kom imidlertid noe i skyggen av Janet- og Justin-innslaget midtveis.

• Se også: En super Superbowl