Puppevideo ga tryggere trafikk i Danmark

Men neppe i Norge. Svenskene sendte protestbrev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rådet for Større Færdselssikkerhed (RFSF) - det danske statlige organet for trafikksikkerhet - har opplevd en eventyrlig suksess med sin kontroversielle kampanjefilm «Speed Bandits». Videoen er laget for å få ned farta og høyne trafikksikkerheten på danske veier, og hovedblikkfanget - bokstavelig talt - er toppløse blondiner som står langs veikanten og holder fartsskilt bare ikledd truse og høyhælte sko.

«Nyhetsinnslag»

Filmen, som er laget som et fiktivt engelskspråklig nyhetsinnslag, har fått en spredning de danske trafikksikkerhetsforkjemperne neppe har kunnet forestille seg: Siden videoen ble lagt ut på sida Speedbandits.dk i midten av november, er den blitt sett av nærmere sju millioner seere over hele verden; ved siden av at den har gått sin seiersgang på YouTube, har også utallige andre nettsider fanget den opp.

- I løpet av den første uka var filmen sett av mer enn én million seere i 180 land, og etter to uker ble den kåret til «mest virale film» på det amerikanske nettmagasinet Contagious, sier prosjektleder Julie Paulli Budtz i RFSF.

Viral markedsføring vil si at filmen spres ved at brukerne selv sender filmen til sine venner.

- Filmen er sågar blitt nedlastet 55 ganger av folk i Vatikanstaten, sier Budtz.

Hvorvidt det er paven som har lastet ned filmen, vites ikke.

- Virker etter hensikten

Ifølge RFSF har filmen også virket etter sin hensikt; ifølge Budtz har bortimot en tredjedel av danskene i målgruppa - menn mellom 18 og 40 - oppgitt at de nå tenker mer på farta når de kjører bil.

- Vi ville prøve noe nytt for å nå unge menn, ei målgruppe som ofte er innblandet i trafikkulykker i Danmark. For at en slik film skal lykkes på nettet, kreves det at den er morsom, overraskende og interessant. Og høy fart og damer er en stor del av unge menns liv, sier prosjektleder Budtz til Expressen.

På spørsmål om det kommer en liknende film med halvnakne menn, svarer Budtz:

- Nei, hvis man ser på statistikken, er det unge menn som krasjer mest og kjører oftest for fort. Det er derfor vi har henvendt oss til dem.

Protestbrev

Men svenske trafikksikkerhetsforkjempere lar seg slett ikke imponere. På et fellesnordisk transportforum i regi av Statens väg- og trafikinstitut i Linköping reagerte de svenske deltakerne så negativt da de ble vist filmen, at de sendte et protestbrev til sine danske kolleger.

- Det ble en veldig brydd stemning i salen etter at filmen var vist. Å øke trafikksikkerheten ved hjelp av nakne bryster er ikke noe vi stiller oss bak, sier Helena Sederström, informasjonssjef i svenske Vägverket, til P4.

Men det danske trafikksikkerhetsrådet avfeier kritikken.

- Vi har gått akkurat til grensa, men ikke over den. At filmen har en virkning, er viktigere enn ikke å støte noen, sier Budtz i Rådet for Større Færdselssikkerhed.

- Ikke noe for Norge

Finn Harald Amundsen, leder for trafikksikkerhetsseksjonen i det norske Vegvesenet, var til stede på visningen av filmen.

- Det ble en del snakk om den danske filmen etter visningen, ja, også blant oss i den norske delegasjonen. Jeg kan her og nå slå fast at en sånn kampanje ikke er aktuell for Vegvesenet, sier Amundsen til Dagbladet.no.

- Men danskene sier jo at kampanjen har virket etter hensikten?

- Det anskueliggjør vel hvor stor kulturforskjell det faktisk er mellom de nordiske landene på enkelte områder. Danmark er vel det eneste landet der dette kunne ha noen effekt, sier Finn Harald Amundsen i Vegvesenet.

- IKKE NOE FOR OSS: En slik kampanje er ikke noe for oss, slår Finn Harald Amundsen, leder for trafikksikkerhetsseksjonen i Vegvesenet, fast.