Purser som presser SAS

Navn: John Lyng Alder: 48 Yrke: Purser/ fagforeningsleder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Av SAS-ledelsen beskyldes han i disse dager for å true selskapets soliditet. Og der korridorsnakket på landets hovedflyplass får preg av kampen om «å vinne tonen», heter det utvilsomt at han gir vingeskutte Braathens en håndsrekning. Men slikt preller av på medlemmene i Norsk Kabinforening SAS. For John Lyng er en høyt elsket fagforeningsleder. Og en mann som er genuint opptatt av sine medlemmers ve og vel.
  • Han ble leder i foreningen for seks år siden og var den som brakte ro i forsamlingen. Kabinforeningen var plaget av årelange interne stridigheter, opposisjon og maktkamp. Og foreningslederen som kaller seg «en enkel fiskersønn fra Vestlandet», og som er purser med over 20 års fartstid på landistanserutene, brukte sitt store engasjement og ditto arbeidskraft på å samle de kabinansatte om felles mål.
  • Som for eksempel dreier seg om retten til å ha ei hel frihelg i måneden. Med andre ord: kunne lande kl. 16 på fredager og ikke måtte fly igjen før 08 på mandag morgen. Og om andelen norsk personell på oversjøiske ruter, der hvor fordelingsnøkkelen etter den gamle, gode SAS-avtalen skal være 3- 2- 2; tre svenske, to danske og to norske blant kabinpersonalet. De siste årene har den norske andelen sunket ned i 17 prosent, som med enkel hoderegning er 10 prosent under hva det skal være.
  • Men det handler også om favorisering av de danske ansatte. For kabinpersonalets vaktplaner bestyres fra Kastrup, og skal noen bytte vakter etc., må det godkjennes av SAS-byråkratiet. Slikt skaper også frustrasjoner. Og dernest handler det altså om kabinpersonalets årelange krav om den såkalte omdisponeringsavtalen, som sikrer de ansattes rett til å vite når de kommer hjem fra jobb. På bakken er dette en for lengst etablert menneskerett i yrkeslivet, men i lufta er det annerledes.
  • Etter 54 dagers forhandlinger med SAS-ledelsen har Lyng sendt sine drøye 1200 medlemmer ut i streik. Den tar pause i dag, men utvides til å omfatte europatrafikken fra og med i morgen. Derfra til meklingsmannen eventuelt makter å få partene tilbake til bordet, råder nervekrigen. Og Lyng kan komme til å måtte gjenta den lut han brukte mot SAS-ledelsen i 1997. Da forelå en undersøkelse som viste at samtlige kabinansatte, stasjonert ved nå nedlagte Fornebu, manglet tillit til ledelsen. Og Lyng kalte SAS' mellomledere i Stockholm for en gjeng med nessekonger.
  • Selv bor han fritt og landlig til på Slemmestad. Hvor kona Kari og husets to døtre synes at pappa er for lite hjemme. Men hvor familien har nydelig utsikt over Fornebu og alt som vakkert er.