Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pus biter kvinner - hunden menn

Mens kattene helst setter tennene i voksne kvinner, foretrekker hundene å bite menn. Politihunder biter «bare» forbrytere på rømmen. Men det er kattebittene som gjør størst skade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser en undersøkelse av alle bittskader registrert på legevakta i Oslo over en toårsperiode, og som publiseres i Tidsskriftet for Den norske lægeforening i dag.

Mens menneskets beste venn, hunden, er det dyret som oftest skader mennesker, står kattene for 17 prosent av bittskadene.

Den hunden som oftes biter er dessuten schæfere, viser undersøkelsen som omfatter de 1000 tilfellene av dyrebitt som legevakta behandlet i perioden.

- Det er større sjanse for å få betennelse etter et kattebitt enn et hundebitt fordi kattetennene er lange og tynne. Såret vil ofte lukke seg etter bittet, og bakteriene får dermed gode formeringsbetingelser, sier professor og overlege Eilif Dahl, som har foretatt undersøkelsen.
Han påpeker at de færreste bittskader fra hund eller katt er alvorlige.

Ifølge undersøkelsen ser det slett ikke ut til at mannen er hundens beste venn. Det er nemlig et klart flertall av det «sterke kjønn» som blir bitt av hund, mens statistikken viser at pus heller setter tennene i kvinner.

Bare 12 prosent av hundebittene gikk ut over barn. Antall registrerte bittskader fra politihunder var 47, tilsvarende 6 prosent. Av disse skjedde 37 av tilfellene under «fluktforsøk».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!