Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pus kan dø av fugleinfluensa

Vanskelig å verne husdyrene mot viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De norske helsemyndighetene har gått ut med informasjon om at faren for at fugleinfluensaen H5N1 kan spre seg til Norge.

Det er altså fare for at villfugl blir smittet, men mindre sjanse for at husfugler blir smittet.

Men hva med lillepus og Fido? Kan de bli smittet om de kommer hjem med en smittet fugl i munnen?

- Både hunder og katter kan bli smittet, men de er samtidig mer motgangsdyktige enn hva fugler er, sier avdelingsdirektør for dyrehelse ved Veterinærinstituttet, Jorun Jarp, til Dagbladet.no.

Hunder ikke smittet

Det er gjennomført eksperimenter som viser at huskatter kan bli smittet av fugleinfluensaen. Eksperimentet viser at katter da kan bli syke, og smitte andre katter.

- Dette har bare skjedd der hvor fjærkre blir brukt som fôr til hunder og katter. Katter har blitt smittet, men det er foreløpig ikke blitt raportert om hunder som er blitt smittet.

Liten risiko

KAN BLI SMITTET: Siden småfugl har såpass liten virusmengde i kroppen, er heldigvis sjansen for at katten din skal bli smittet liten. Foto: BJØRN LANGSEM
KAN BLI SMITTET: Siden småfugl har såpass liten virusmengde i kroppen, er heldigvis sjansen for at katten din skal bli smittet liten. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Risikoen for at mennesker i Norge blir smittet av katter ansees som svært liten. Men om pus kommer hjem med en fugl, er det alltid greit å ta visse forhåndsregler.

- Det er viktig at du fjerner fuglen med hansker på hendene, og at du vasker hendene godt etterpå. Du kan også være forsiktig med å ha nærkontakt med katten etterpå, sier Jarp.

Og om smitten skulle komme til Norge, er det lite man kan får gjort. Hold pusen innendørs, er et av rådene.

- Småfugler har en mindre virusmengde i seg, og det er som regel disse fuglene hunder og katter er ute etter. Det er en grunn til at risikoen for smitte minsker, sier avdelingsdirektøren.

Undulaten smittes ikke

H5N1-virustypen har i noen tilfeller smittet over på tigre og andre kattedyr som har vært fôret med døde smittede fjørfe.

Gris kan også være mottakelig for smitte, men det har ikke vært sett sykdom hos denne dyrearten.

Hos undulater og andre husfugler er faren for smitten svært lav, selv i land hvor smitten finnes. Så med mindre fuglene finnes i bolighus på smittede fjørfegårder, kan du være sikker på at undulaten din ikke blir smittet.

Les mer om fugleinfluensaen på hjemmesidene til Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Landbruks- og matdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!