Pus til besvær

Da året startet var landets mektigste person en kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I LIKESTILLINGSPARADISET Norge har vi førstedamene Kristin, Siv, Erna og Gerd-Liv. Kvinnelig finansminister. Partiledere. Og LO-toppen. I dag er det 57 dager siden Yssen-bomba sprakk. Paradoksalt nok viser konflikten mellom Valla og LOs tidligere internasjonale sekretær Ingunn Yssen, at vi ennå har litt å streve med. Det skrapes under overflaten. Det tyter ut. Media faller for fristelsen. Det blir dameglam. Dagbladet kalte konflikten «pikant kvinnestrid». Det gikk mye i «catfight», med eller uten pus og klør. Valla er ingen pusekatt. Yssen stilte med pus på forsiden av Magasinet i Dagbladet. «Tuppen og Lillemor» dukket opp. Alexis og Krystel hentes fram fra såpeglemselen (heksa og blondinen klorte øynene ut på hverandre i «Dynastiet».) Overraskende mange hoppet rett i gamle kjønnsstereotype feller. Mektige kvinner gjøres til småpiker. Eller blir hekser og trollkjerringer.

MENN PÅ VENSTRESIDA har svingt seg. En rød trio har pekt seg ut som de dummeste, mest nedlatende. Er det overraskende? Paul Bjerke, tidligere Klassekampen-redaktør og medieforsker mener at det ikke fins noen objektiv, profesjonell grunn til å gjøre en «venninnekrangel» til nasjonal krise.AP-senior Ingjald Ørbech Sørheim sier at vil damene være med på leken, får de jaggu også tåle steken. Han er Gros tidligere statssekretær. Lurer på hva Gro sier. Den gamle AKP\'er og fagforeningspamp Rolf Utgård mener saken bare er «blåbær» sammenliknet med slagene blant de tøffe gutta i næringslivet. Dette kunne aldri skjedd blant menn. Ikke, Utgård? Ville en mannlig Yssen vært feig og taktisk? Ville manne-Yssen smisket og satset på sluttpakke? Utgård har ikke skjønt bæret. Dagbladet svarte Utgård på lederplass: Det er viktig med kvinnelige ledere for å stanse brutaliseringen av arbeidslivet. Bøllesjefer er utgått på dato.

HVA LIGGER I gnålet om «sterke kvinner»? At Valla er sykt autoritær? Yssen et råskinn? To maktsyke damer? Valla og Yssen dømmes som kvinner. Vi maser aldri med «sterke menn». Valla er utropt til Norges mektigste person. Yssen har solid bakgrunn som likestillingsdirektør, statssekretær og rådgiver for Jens Stoltenberg. Det oppsiktsvekkende hadde vært hvis de hadde vært spesielt svake.

KVINNE ER KVINNE verst. Håp-løse myter er noen ganger sanne. Har Valla en kvinnefiendtlig lederstil? Er det tilfeldig at det er bare er kvinner som har gått ut med egne mobbehistorier og støttet Yssen? Her er det minst tre muligheter: 1) Mannfolkene tør ikke/ ser det ikke lønnsomt 2) Kvinner er særdeles nærtakende og forventer mer omsorg fra kvinnelig sjef. 3) Valla behandler kvinner og menn forskjellig. Førstedamer som trekker opp stigen etter seg, er et fenomen. Kvinner som har fightet seg til topps i mannssamfunn, motarbeider andre som «kommer for lett til det». Det skjer kanskje ubevisst. Pionerkvinnene lærer seg å takle og omgås menn. Blir tøffere enn toget. De lærer seg også - som eneste høne - til å spille på sin kvinnelighet og sjarm. De forsvarer sin unike posisjon. I dag taler Ingunn Yssen om likestilling. Kanskje vi skulle ta oss en tur?