«Puslete» FN-inspektører

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Amerikanske myndigheter mener FNs våpeninspektører er for puslete. USA krever at sjefinspektør Hans Blix skal stresse irakerne mer, slik at det blir vanskeligere for dem å skjule sine masseødeleggelsesvåpen. Egentlig mener vel også amerikanerne at Saddam bør stresses slik at det kan komme til konfrontasjoner med våpeninspektørene. For hittil har jo samarbeidet mellom FN-inspektørene og irakske myndigheter gått forbausende glatt. Det blir ikke krig av slikt.
  • Spørsmålet må være hva som fungerer best, FN-observatører eller FN-provokatører. Den sindige og diplomatiske svensken Hans Blix mener at den forsiktige linja er den beste. Hittil har observatørene hans fått arbeide forbausende fritt i Irak. Vi er ikke så naive at vi ikke tror Saddam Hussein til sine tider driver et narrespill. Men så lenge våpeninspektørene får gjort det de skal, bør de få arbeide i fred. De bør også få bruke den tida de trenger. At amerikanerne av klimatiske hensyn helst bør komme i gang med en krig før mars måned neste år, bør være mindre viktig.
  • Verken USA eller Storbritannia har gitt Blix mye arbeidsro de siste dagene. Mandag la britene fram en skrekkrapport om tortur i irakske fengsler. Svært lite i rapporten var nytt, men timingen var god, sett fra de politiske haukenes side. Flere av verdens store menneskerettighetsorganisasjoner var ikke nådige i sin kritikk mot det de oppfattet som britisk opportunisme.
  • Lørdag har irakerne sagt at de vil legge fram opplysninger om hva de har av masseødeleggelsesvåpen. Søndag går FNs frist til Saddam ut. Først da vil vi se hva neste akt i dramaet blir. Forsvarsminister Donald Rumsfeld sier at USA vet at irakerne har masseødeleggelsesvåpen, og at det er opptil dem og ikke våpeninspektørene å bevise det motsatte. Det er ingen grunn til å tro at Saddam Hussein vil spille med åpne kort når han skal bekjenne sine våpensynder overfor FN. Men la oss i det minste se hva irakerne kommer opp med til helga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer