Byrådsleder Raymond Johansen om bomavtalen:

- Puslete, uklar og ikke på greip

Regjeringens bomløsning selges som en miljøseier av Venstre og en bomseier av Frp. Det henger ikke på greip, mener Raymond Johansen

HVA SKJER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) spør hvorfor regjeringen ikke vil signere byvekstavtalen mellom Oslo, Akershus og staten før etter valget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HVA SKJER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) spør hvorfor regjeringen ikke vil signere byvekstavtalen mellom Oslo, Akershus og staten før etter valget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg (H) stilte fredag et ultimatum til regjeringen om bompenger. Seint fredag kveld var det klart at både Frp, KrF og Venstre stiller seg bak bompengeskissen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er lite imponert:

STORTINGET: Trine Skei Grande likte ikke måten Erna Solberg stilte ultimatum. Video: Reporter: Martin Rønning. Video: Mats Rønning. Vis mer

- Jeg hadde virkelig håpet regjeringen skulle lagt fram en pakke som kunne hjelpe oss å få ned kø, luftforurensing og klimautslipp enda mer. Men etter måneder med forhandlinger og ukesvis med regjeringskrise er det en puslete avtale de har lagt fram, sier Johansen til Dagbladet.

- Puslete?

- I Oslo bevilger vi i år 2,1 milliarder kroner fra bykassa til kollektivtilbudet. Det alene er sju ganger mer enn det regjeringen nå vil gi alle Norges storbyer på deling.

- Gledens dag

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg mener på sin side at dette er en gledens dag. Han mener bomløsningen er gode nyheter for Oslo.

Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Grunnen er at enigheten gir tre milliarder mer til kollektivinvesteringer i Oslo. Det betyr for eksempel en t-baneforbindelse mellom Groruddalen og Ensjøsvingen, som gir muligheter for flere avganger i Oslo, sier Solberg til Dagbladet.

Han mener videre at dersom Oslo og Akershus får en tredel av de 300 millionene til reduserte billettpriser i storbyområder, vil en en månedsbillett anslagsvis falle til en pris på under 700 kroner.

Syrlig stikk

Johansen kom allerede fredag kveld med et syrlig stikk på Twitter. Han skriver:

- Har virkelig Frp satt regjeringssamarbeidet på spill for å få ned en bompassering fra 22,40 til 21,00 kroner?

Johansen mener det er høyst uklart hva avtalen i realiteten innebærer:

- Jeg ser at Høyre er ute og hevder at bompakken vil gi 3 milliarder kroner mer til Oslo. Hvor i all verden har de det tallet fra? Nå må de få fakta på bordet. Hvor mye blir det til kollektivsatsing i Oslo og hva blir konsekvensene av bomkuttene de foreslår? - sier byrådslederen.

At regjeringspartiene har høyst ulik fremstilling av avtalen gjør ikke saken bedre, mener han:

- Det henger ikke på greip når Venstre forsøker å gjøre dette til en miljøseier, Frp spinner avtalen som en bomseier og Høyre overselger den som en lokal seier. Det er jo ikke lagt inn en krone ekstra ut fra det som var kjent forrige søndag. Den bompakken regjeringen nå har lagt på bordet er så full av uklarheter at ingen kan føle seg sikre på hva som faktisk kommer etter valget, sier Ap-toppen.

Penger til pause

Lae Solberg svarer slik:

- Jeg vet ikke hvordan Johansen har regnet, men det vi kan slå fast, er at bompausen som Høyre og KrF har foreslått, blir finansiert.

Forslaget innebærer at en passering i bomringen etter klokka 17 gjelder i tre timer, uansett hvor mange ganger du kjører gjennom.

- Dette gjør det lettere å få gjennomslag for vårt forslag. Jeg er litt overrasket over at byrådslederen ikke ser at mange familier sliter med å få hverdagen til å gå opp fordi kjøringen koster for mye. Jeg er overrasket over at de ikke støtter vårt forslag om bompause, sier Solberg.

Alt i alt er han imidlertid storfornøyd med bompengeskissen, og kaller det en historisk kollektivsatsning.

Bekymret for avtalen

Raymond Johansen er derimot bekymret for hva som skjer med Oslopakke 3.

- I juni forhandlet vi ferdig en byvekstavtale med Akershus og staten. Nå sier regjeringen at de ikke vil godkjenne den før etter valget. Hvorfor vil de ikke det? Kommer det ikke penger til Fornebubane og ny T-banetunnel allikevel? Velgerne i Oslo og Akershus har krav på å få vite om regjeringen står fast ved det som er forhandlet fram eller ikke, sier byrådslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer