Puslete valgløfter

Valgløfter har et ufortjent dårlig rykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi ser ut til å være stilltiende enige om at mye av det som går under betegnelsen aldri er ment å skulle innfris. Selv før de folkevalgte har kunnet tiltre sine verv, ja, engang før valget har funnet sted, finnes en forventning om at et valgløfte er et brutt løfte.

Men dette er ikke hele bildet. Valgløfter er også talehandlinger, og i denne egenskap kan de brukes som et verktøy for politisk endring og utvikling.

Er valgløftet ambisiøst nok, kan det brukes til å endre premissene for den politiske diskusjonen, og i beste fall trekke både partifeller og motstandere ut av fastlåste debatter.

Valgløfter avler mål og visjoner og gir retning til politikken. Det er dette som er valgløftets fortreffelighet. Politikere må være handlingens menn og kvinner, men hvis de ikke kan gi løfter er de ingenting verdt.

Derfor er det skuffende å se hvor lite av valgløftets potensial som tappes i den pågående valgkampen, særlig i spørsmålet om hvordan hovedstaden skal organisere den stadige økende trafikkbelastningen den står overfor.

Hvordan vi forholder oss politisk til transport av varer og personer forgreiner seg til en rekke andre sosiale og politiske saker, blant annet helse og fysisk aktivitet, luftkvalitet og støy, gatemiljø og næringsliv, byidentitet og -patriotisme, boligmarked og turisme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer