Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pusser opp Aker Brygge for milliarder

Skal bli Norges svar på Londons fremste turistattraksjon og handlegate - West End.

OM NOEN ÅR: Slik ble nye Aker Brygge presentert på en pressekonferanse torsdag. Oppgraderingen skal være i mål i 2015. Alle foto: Norwegian Property
OM NOEN ÅR: Slik ble nye Aker Brygge presentert på en pressekonferanse torsdag. Oppgraderingen skal være i mål i 2015. Alle foto: Norwegian Property Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AKER BRYGGE (Dagbladet): - Det er skummelt å gjøre en stor endring av et landemerket som så mange har et forhold til, innrømmet administrerende direktør Olav Line i eiendomselskapet Norwegian Property på en pressekonferanse torsdag.

Hvert år besøker rundt 12 millioner mennesker Aker Brygge. Rundt 1.000 mennesker bor der, mens rundt 6.000 har sin arbeidsplass på «brygga».

Oppussingen av Aker Brygge skal stå ferdig i 2015. Ifølge eiendomselskapet skal området bli Norges svar på Londons fremste turistattraksjon og handlegate - West End.

Utelukker ikke oppsigelser På det nye Aker Brygge skal det tradisjonelle kjøpesenteret fjernes og alle butikker skal ha åpning mot gateplan. Det vil også bli opprettet en diagonal handlegate gjennom området.

Kjente norske og internasjonale merkevarer skal prege butikkene. Også nisjeforretninger og håndverk innenfor klær og sko skal utgjøre gatene.

- Vi ønsker oss flere og mindre butikker, forteller Olav Line i Norwegian Property til Dagbladet.

- Hva vil skje med butikkene og utestedene som i dag holder til på Aker Brygge?

- Vi har i all vesentlig grad tatt utgangspunkt i at vi skal beholde leietakerne vi har i dag, men jeg kan ikke utelukke at det vil komme endringer, understreker Line.

Kontorene skal også oppgraderes. Også her skal flere og mindre selskaper få plass.

Fjerner Lekter'n Gjerdene, som i dag preger mange av serveringstedene, skal bort. Åpne løsninger ser man for seg. Det over 20 år gamle uteserveringsstedet Lekter'n skal flyttes på land. Området skal bli mer åpent mot sjøen.

- Man skal kunne ta med seg kajakken og padle ut fra bryggen. Båtene som ligger her i dag skal bort. Vi ønsker å tilby tettere kontakt med sjøen, forteller Line.

Vil ikke stenge av I 2012 starter arbeidet med å pusse opp promenaden som vender mot sjøen. I 2013 starter arbeidet med den gamle verkstedhallen. Line understreker at området ikke vil bli stengt under ombyggingene.

- Det skal ikke se ut som en byggeplass slik det gjorde på 80-tallet. Det skal bygges i flere trinn og vi vil isolere byggeområdene, slik at øvrige områder påvirkes minst mulig, forteller Line.

For lite helhetlig Olav Line i Norwegian Property forteller prosessen med oppgradering av Aker Brygge startet i slutten av 2009 - da Line var ny i jobben som konsernsjef for eiendomselskapet.

- Aker Brygge fremsto som veldig fragmentert og lite helhetlig. Det ønsker vi nå å endre på. Vi ønsker å få frem mer av stedets historie, sier Line til Dagbladet.

Frem til 1982 var området preget av skipsbygging og industri.

BORTE: Uteserveringen til Lekter'n skal flyttes på land når området oppgraderes.
BORTE: Uteserveringen til Lekter'n skal flyttes på land når området oppgraderes. Vis mer

Et annet mål med oppussingen er å redusere energibruken. Strømforbruket skal ned 75 prosent.

Øverst på fremdriftsplanen står åpning av serveringsstedet «Onda». Det bølgeformede bygget åpner i høst og har staben har allerede satt seg må om å få to stjerner i Michelin-guiden.

Arkitektene bak forslagene er Space Group Arkitekter og Ghilardi Hellsten Arkitekter.

FRA SJØEN: Fra 2015 vil Aker Brygge se slik ut fra når du kommer sjøveien.
FRA SJØEN: Fra 2015 vil Aker Brygge se slik ut fra når du kommer sjøveien. Vis mer