Pusser opp for 458 millioner

I oktober skal Slottet stå nyoppusset i all sin prakt. Etter tilleggsbevilgningen på 40 millioner, er det spandert over 414 millioner kroner på fasade og innvendige utbedringer. Det er ikke nok. Renoveringen av andre kongelige residenser er også blitt dyrere enn planlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Gulvene holdt på å ramle ned på Slottet, så noe måtte gjøres, sier professor ved Arkitekthøgskolen i Oslo, Thomas Thiis- Evensen. De siste årene er det bevilget nærmere 458 millioner kroner til restaurering og ombygging av kongefamiliens flere hundre år gamle residenser i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. De forfalte bygningene hadde omfattende råteskader. Den eldste bygningen, Stiftsgården, er fra 1700-tallet.

- Slottet og andre residenser ble sist satt i stand i forbindelse med at Haakon og Maud ble nytt norsk kongepar i 1905, og etter nærmere 70 år uten innsats, har fysikken gjort sitt.

Omfattende oppussing

Noen ombygninger fant imidlertid sted på Slottet for kong Olav, han bodde jo der, sier ThomasThiis-Evensen. Han har vært konsulent for oppussingen på Slottet og flere av de andre kongelige byggene.

Slottet, Skaugum, Stiftsgården i Trondheim, Gamlehaugen i Bergen og Ledaal i Stavanger har fåttoppussingsmidler over offentlige budsjetter på til sammen 457,8 millioner kroner. I tillegg til Slottet har også andre rehabiliteringsprosjekter hatt store budsjettsprekker. En tilstandsrapport avslører at Bygdø Kongsgård er i elendig forfatning. Omfattende rehabilitering er nødvendig. Oscarshall skal også ha behov for oppussing. Slottet trenger ytterligere bevilgninger neste år for å fullføre restaureringen. Det er først når kostnadsberegningen for arbeidene på Bygdøy blir lagt fram til høsten og tilleggsprosjektet på Slottet er ferdig, at den endelige regningen foreligger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer