– Pussig at de ventet så lenge

Oslo Havns politianmeldelse mistenkelig nær valget, mener Ap-respresentant i havnestyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før helga gikk Oslo Havn til politianmeldelse av Aps toppkandidat i Oslo, Rune Gerhardsen, og deponimotstander Petter Stordalen. Ledelsen i Oslo Havn mener Gerhardsen og Stordalen gjorde noe ulovlig da de den 22. juli i år gikk om bord i en lekter i Oslofjorden i forbindelse med et innslag i NRK Dagsrevyen.

Politisk

Knut Roger Andersen, som selv er styremedlem i Oslo Havn, sier til Dagbladet at han reagerer sterkt på anmeldelsen av Oslo Aps toppkandidat. Han mener at det neppe er tilfeldig at anmeldelsen kommer kloss innpå høstens kommunevalg.

– Rune Gerhardsen og Petter Stordalen tok seg inn på giftdumpingsanlegget i Oslofjorden for halvannen måned siden. Saken ble kjent samme kveld i NRK Dagsrevyen, der de viste tv-bilder av de to idet de går om bord i lekteren. Jeg må si at jeg er forundret over at Oslo havn, uten at vi i havnestyret kjenner saken, har politianmeldt to av byens mest sentrale aktører i kampen mot giftdumpingen, og at et besøk foretatt 22. juli, først blir politianmeldt nå, sier Andersen til Dagbladet.

Han krever derfor svar på flere spørsmål fra ledelsen i Oslo Havn, byrådsleder Erling Lae (H) eller ansvarlig byråd for miljøsaker, Peter N. Myhre (Frp).

– Hvem besluttet å anmelde de to, og på hvilket grunnlag ble dette bestemt? Hvorfor ble ikke havnestyret informert om saken, spør Andersen.

Han mener oppgravingen av forurenset bunnslam i Oslo havn, og deponeringen av slammet lenger ut i fjorden, er en sak som opptar hele Oslo, og at byrådet og Oslo Havn må regne med politisk fokus på saken.

Pussig tidspunkt

 BRØDRE I ÅNDEN:  RV-politiker Erling Folkvord og hotellmilliarder Petter Stordalen kjemper begge mot mot giftdumpingen på Malmøykalven i indre Oslofjord. Her deler de ut den Stordalen-finansierte
avisa om giftdeponiet på Holmlia stasjon mandag. Foto: Heiko Junge, Scanpix.
BRØDRE I ÅNDEN: RV-politiker Erling Folkvord og hotellmilliarder Petter Stordalen kjemper begge mot mot giftdumpingen på Malmøykalven i indre Oslofjord. Her deler de ut den Stordalen-finansierte avisa om giftdeponiet på Holmlia stasjon mandag. Foto: Heiko Junge, Scanpix. Vis mer

Hovedpersonen selv, Rune Gerhardsen, sier han erkjenner å ha tatt seg om bord i lekteren den 22. juli.

– Alle som så Dagsrevyen den kvelden så at vi var der, så den saken er grei. Men årsaken til at de har ventet helt til nå med anmeldelsen, får du spørre Oslo Havn om. Jeg er enig med Andersen i at det er et pussig valg av tidspunkt.

– Oslo Havn mener det er ulovlig å ta seg om bord i lekteren. Tar du ikke selvkritikk for å ha begått et lovbrudd?

– Jeg er vant til at politikere og andre kan gi intervjuer til presse og kringkasting om omstridte saker, og i dette tilfellet trengte NRK tv-bilder av giftdumpingen. Vi ble for øvrig ikke vist bort fra området ettersom ingen var om bord da vi kom. Selv vil jeg heller sette spørsmålstegn ved at man lar lekteren ligge midt i fjorden uten folk om bord, sier Gerhardsen.

– Mener du det ligger et politisk motiv i at Oslo Havn ventet til kloss innpå valget med å anmelde deg?

– De ventet lenge med å anmelde meg, men jeg ønsker ikke spekulere om Oslo Havn har tenkt i de baner, sier Gerhardsen.

– Hvis du gjør et godt valg og ender som ny byrådsleder i Oslo, hvordan vil du da håndtere din videre kontakt med Oslo Havn?

– Det er ikke noe problem. Vi er profesjonelle aktører, sier Gerhardsen.

Oslo Ap går til valg i Oslo med et klart løfte om at en ny byrådsleder fra Ap vil innføre en «timeout» i giftdumpingen. Oslo SV, som hittil har støttet oppryddingen i Oslo havn, aksepterer en slik pause, sier Gerhardsen.

– Vi skal ha en grundig gjennomgang av oppryddingsprosessen. Så får vi vurdere saken derfra, sier Gerhardsen.

Ap, KrF og RV går mot dumpingen av forurenset bunnslam i Oslofjorden, mens flertallet i Oslo, Høyre, Frp, Venstre og SV støtter giftdumpingen.

Spurte om råd

Oslo Havn varslet i vinter at de ville politianmelde alle inntrengere på lekteren som renser Oslos indre havnebasseng og flytter massene til dypvannsdeponiet utenfor Malmøya.

– Vi spurte om råd i rådhuset, og de anbefalte oss å politianmelde Stordalen og Gerhardsen. Vi følger de rutinene vi i vinter sa vi ville ha overfor inntrengere, uttalte Oslo havns informasjonssjef Margrethe Austad i forrige uke.

Dagbladet lyktes ikke i går å få en ny kommentar fra Austad.