Taushet: Pr-toppen Morten Wetland er tidligere FN-ambassadør og nær medarbeider til Jens Stoltenberg. Anine Kierulf er ekspert på ytringsfrihetsspørsmål og lurer på hvorfor Morten Wetland vurderer sin taushetsplikt annerledes nå enn i 2009, da Det hvite hus reagerte så kraftig på at president Obama fikk fredsprisen. Foto: Nina Hansen og Scanpix
Taushet: Pr-toppen Morten Wetland er tidligere FN-ambassadør og nær medarbeider til Jens Stoltenberg. Anine Kierulf er ekspert på ytringsfrihetsspørsmål og lurer på hvorfor Morten Wetland vurderer sin taushetsplikt annerledes nå enn i 2009, da Det hvite hus reagerte så kraftig på at president Obama fikk fredsprisen. Foto: Nina Hansen og ScanpixVis mer

- Pussig at Wetlands Obama-historie kommer nå

Jus-stipendiat mener lite har endret seg siden 2009, og lurer på hvorfor First House-toppen Morten Wetland har ventet til nå med å fortelle sin Obama-historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Morten Wetlands historie om sin flaueste dag på jobben som FN-ambassadør kom overraskende på pr-toppens gamle kollegaer i UD.
Han hadde ikke klarert med dem før han skrev i Dagens Næringsliv om hvordan daværende stabsjef i Det hvite hus, Rahm Emanuel, skjelte ut Norges USA-ambassadør da president Obama fikk fredsprisen i 2009.

Jus-stipendiat Anine Kierulf ved Universitetet i Oslo lurer på hvorfor Wetland ventet i over fire år med å fortelle historien.

- Hvis han mener at disse opplysningene ikke er taushetsbelagt, hvorfor har vi ikke fått vite om dem før? Det er pussig at han tiet i 2009 men kommer med dette nå, sier hun.

I følge UDs reglement har diplomater «taushetsplikt om forhold som angår tjenesten og som er av den art at de ikke skal meddeles utenforstående».

Hun sier at hvis opplysningene ikke er underlagt taushetsplikt så er det fordi almenhetens interesse av opplysningene veier tyngre enn taushetsplikten. Og hun lurer på hva som i så fall har endret seg siden 2009 som gjør at Wetland vurderer taushetsplikten annerledes nå enn i da.

- Det er jo åpenbart interessant hvordan en stormakt som USA reagerer på en fredspristildeling den dagen den blir utdelt. Det er ikke opplagt for meg at dette er av større interesse nå enn da Obama fikk fredsprisen, sier hun.

Relevant nå Wetland skrev innlegget for å fremme sitt syn om en annen sammensetning av nobelkomiteen.

- Jeg kan ikke se at hans mening om komiteens sammensetning har større allmenn interesse enn USAs reaksjon på en fredspristildeling, sier Kierulf.

Morten Wetland er ikke med på at opplysningene er taushetsbelagte, og mener historien ble relevant nå i de debattene som har vært om fredspristildelinger og sammensetningen av nobelkomiteen.

- Selv om det ikke er taushetsbelagte opplysninger så er det noen med sammenhengen ting blir sagt i. Med den debatten som kom i Norge, og med avstanden i tid til 2009, så synes jeg dette var relevante opplysninger nå, sier Wetland.

Han skrev innlegget for å belyse hvordan fredsprisen til Barack Obama ble oppfattet utenfor Norge.

- Hensikten har en betydning for om noe er legitimt å si, og jeg ville ikke sagt dette så lenge jeg var FN-ambassadør, sier han til Dagbladet.

Wetland sier han gjerne vil høre hva Kierulf mener om hvor langt embedsmenns taushetsplikt strekker seg. Slik han oppfatter det er det  vid adgang til å delta i det offentlige ordskiftet så lenge man ikke behandler saken selv.

Kierulf sier hun kjenner UDs praktisering av taushetsplikt for dårlig til å si om Wetlands Obama-historie innebærer et regelbrudd. Hennes poeng er at hvis det ikke er et regelbrudd nå, så ville det heller ikke vært det i 2009.

Betalt Aftenposten-kommentator Harald Stanghelle gikk i går langt i å si at Wetland som lobbyist i First House er betalt av kinesiske interesser for å diskreditere nobelkomiteen og dens leder Torbjørn Jagland. Stanghelle sier han har én anonym kilde for opplysningen.

Påstanden fikk First house til å rase, og både byråets direktør Per Høiby og Wetland selv gikk hardt ut og benektet at de jobber på oppdrag fra kinesiske interesser.